Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Komora opět zakázala Kočímu na rok vykonávat advokacii

15.4.2013, Zpravodajství ČTK

Praha 15. dubna (ČTK) - Kárná komise České advokátní komory (ČAK) již podruhé rozhodla, že právník Petr Kočí nesmí po dobu jednoho roku vykonávat advokacii. Porušil podle ní zákon tím, že u mosteckého soudu jménem své klientky vznesl námitku podjatosti vůči znalci, kterou odůvodnil mimo jiné jeho židovským původem. Na <a href="http://www.cak.cz/scripts/detail.php?id=11191">webu komory</a> to uvedla její mluvčí Iva Chaloupková. Kočí ČTK řekl, že se proti rozhodnutí opět odvolá.

ČAK nepravomocně zakázala právníkovi vykonávat advokacii již loni na podzim. Odvolací senát však následně verdikt zrušil. Věc vrátil k novému projednání s tím, že je potřeba doplnit důkazy. "Po jednání však kárný senát ČAK dospěl k rozhodnutí, že se JUDr. Kočí, Ph.D., kárného provinění dopustil a vzhledem k závažnosti kárného provinění mu uložil stejné kárné opatření jako při prvním projednání kárné žaloby," sdělila Chaloupková. Ani toto rozhodnutí není pravomocné, právní zástupce Kočího si podle ní nechal lhůtu na odvolání.

Kočí se podle svých slov projednávání neúčastnil a zatím nemá písemné vyhotovení verdiktu. Nechtěl se proto ke kauze detailněji vyjadřovat. Uvedl však, že se na odvolací senát obrátí.

Kočí při hlavním líčení u Okresního soudu v Mostě zastupoval členku Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Lucii Šlégrovou. Žena si prostřednictvím Kočího stěžovala na podjatost odborníka na extremismus Michala Mazla, který její výroky na shromáždění v Litvínově označil za propagaci nacismu a antisemitismu. Námitku odůvodnil advokát mimo jiné tím, že má znalec k věci kvůli svému židovskému původu zvláštní poměr.

Odborníkův původ vyvodili Šlégrová s Kočím z příjmení Mazel, které podle nich vzniklo z hebrejského slova Moše. "Jako osoba židovského původu znalec bezesporu vnímá velmi citlivě otázku šoa (holokaustu) a německého nacionálního socialismu, a jako řada dalších soukmenovců má tendenci reagovat se zvýšenou citlivostí, která může přerůstat až v nepatřičnou vztahovačnost, na jakékoli náznaky v tomto směru," napsal Kočí ve stížnosti.

Advokát následně novinářům řekl, že při výkonu advokacie mají oprávněné zájmy klienta přednost nejen před zájmy advokáta, ale i před ohledem na jiné advokáty a další lidi. Uvedl, že nikdy netvrdil, že by lidé židovského původu nemohli zastávat funkci znalce. V posuzování pravicového extremismu však podle něj pravděpodobně nemohou být nestranní.

Kočího námitka vzbudila značný rozruch veřejnosti. V médiích proti němu ostře vystoupil například předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi