Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Obhájce řekl znalci, že je Žid. Trest za to přece jen dostane

17.4.2013, Mladá fronta DNES, str. 1

MOST, PRAHA Advokátovi Petru Kočímu se přiblížil trest ročního zákazu právnické praxe. Kárný senát České advokátní komory (ČAK) už podruhé rozhodl, že by měl Kočí za svá slova při obhajobě členky Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Lucie Šlégrové o židovství soudního znalce Michala Mazla pykat.
„Za zcela nepřijatelné kárný senát označil dovozování podjatosti znalce z jeho původu,“ uvedla mluvčí ČAK Hana Chaloupková. Kočí u soudu uvedl, že Mazel kvůli svému údajnému židovskému původu nemůže psát objektivní posudky na členy DSSS.
Stejný trest už vynesla komora loni v říjnu. Kočí se tehdy odvolal, odvolací kárný senát mu dal za pravdu a nařídil doplnění důkazů. „Kárný senát si nevyjasnil, jestli to nebyla jen urážka,“ uvedl Kočího právní zástupce Václav Vlk.
Kárný senát důkazy doplnil a nyní uložil stejný trest. Podle advokáta Vlka se Kočí znovu odvolá, ale dle mluvčí ČAK Chaloupkové je pravděpodobné, že odvolací kárný senát už případ zpátky vracet nebude. „Další ping-pong mezi instancemi už asi nebude, není to u nás běžné,“ uvedla Chaloupková. Nicméně než odvolací kárný senát znovu rozhodne, trest není pravomocný a Kočí může vykonávat svou praxi dál.
Kočí trvá na tom, že se neprovinil. „Dělal jsem maximum pro ochranu své klientky,“ uvedl. Šlégrová skončila před soudem za své údajně antisemitské výroky na jednom z mítinků DSSS. Kočího postup při obhajobě kritizoval předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský či autor etického kodexu České advokátní komory (ČAK) Karel Čermák. Znalec Mazel po tomto incidentu se svou praxí skončil.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi