Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Lidé nemají na právníky, stát nepomůže

24.4.2013, Lidové noviny, str. 3, Miloš Šenkýř

Tisíce lidí potřebují pomoc advokátů, které si ale nemohou dovolit. V Česku chybí zákon, který by to řešil
BRNO Starší muž uvedl do vkladní knížky s veškerými penězi jako druhého vkladatele syna – a když ten skončil v exekuci, byl bez peněz i otec. A nevěděl, co dělat – zůstal i bez prostředků na právníka.
Pro ombudsmana Pavla Varvařovského je to jeden z desítek případů, jimiž dokládá, že stát se neumí postarat o právní pomoc lidem, kteří si ji nemohou zaplatit sami. Spoléhá na ochotu advokátů, což vůbec nestačí.
„Je to jeden z velkých dluhů, že potřebný zákon stále nevznikl,“ řekl LN ombudsman. Lidé by podle něj navíc měli mít v tíživé situaci právo na pomoc nejen před soudy, ale i před úřady.
Advokátní komora supluje Po stejné úpravě volají i advokáti. Zákon o advokacii sice říká, že pokud to odůvodní příjmové a majetkové poměry žadatele, měli by advokáti pomoci zdarma. Konkrétní vymezení služby označované jako pro bono však chybí. „Advokáti přes 20 let suplují stát v oblasti civilního soudnictví, zatímco v tom trestním to pochopitelně funguje přes advokáty ex offo,“ říká mluvčí komory Iva Chaloupková.
Konkrétní součty, kolika případů se podobný problém týká, neexistují. Pomoc zdarma může poskytnout každý advokát – komora eviduje jen ty případy, kdy určovala, kdo by měl pomoci. I tak jde ale o stovky případů ročně, cena přesahuje řád milionů korun.
Česká republika je jednou z mála zemí EU, které nemají bezplatnou právní pomoc uceleně vymezenou. Advokáty ex offo ve stanovených trestních případech sice hradí stát, ale další pomoc právníků v jiných typech případů už tak vyřešená není.
„Máme tu například spor, kdy zaměstnavatel nechtěl vyplácet rentu za pracovní úraz, či nesouhlas s rozhodnutím správy sociálního zabezpečení o důchodu. Ty ale nejsou v naší kompetenci, můžeme odkázat jen na advokátní komoru nebo bezplatné právní poradny,“ dodává ombudsmanova mluvčí Iva Hrazdílková. S tím, že je situace obtížná, souhlasí i ředitel Pro bono aliance Vítězslav Dohnal. Sdružení, v jehož čele stojí, se snaží zprostředkovávat právní pomoc například neziskovým organizacím a jejich klientům v nouzi.
„V tomto státě chybí vymezení už pro základní pomoc, jakési nasměrování, popsání možností klientů,“ uvedl pro LN. Přiznává, že se to snaží suplovat některá sdružení i advokátní komora. „To ale svým rozsahem zdaleka nestačí, navíc se o této možnosti ani příliš neví. Pokud by navíc současné služby začali využívat všichni, nemohla by v tomto pojetí stačit,“ konstatoval. I tak například čtvrthodinové konzultace, které komora nabízí v Praze, mají pořadník naplněný na měsíc dopředu.
Dohnal navíc připomíná, že rada je často potřeba rychle: jako příklad uvádí situace, kdy klient potřebuje právníka při soudní úpravě poměrů k dětem, při domácím násilí či při zadlužení a exekucích.
Zákon zatím zůstal u ledu Myšlenka zákona, který navrhoval řešení bezplatné právní pomoci, dorazila až do vládní legislativní rady. Bylo to v roce 2011 – a od té doby nic. I Varvařovský potvrzuje: „Veškeré další práce na přípravě zákona ustaly.“
Návrh totiž rozpoutal diskuse – měl v podobné situaci umožnit, aby klienty před soudy a úřady bezplatně zastupovaly například i nevládní neziskové organizace či třeba vysoké školy zanesené do speciálního rejstříku.
To advokáti odmítli: tvrdí, že takové organizace by měly zůstat u základního poradenství, u soudu by však nadále stáli advokáti. A těm by odměnu platil stát, podobně jako to činí u advokátů ex offo. Za základní poradenství pak připouští obdobu regulačního poplatku ve výši 150 korun. Kompromis politici nenašli.
Další pohyb? Zatím nulový Ombudsman varuje, že Česko musí problém řešit i podle mezinárodních závazků. „Dělám jedinou věc, která mi zbývá: doporučuji sněmovně, aby požádala vládu o řešení,“ konstatoval. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek včera na telefonát ani SMS s dotazem, zda ještě tato vláda problém posune, nereagoval.

***

Počty poskytnutých
bezplatných služeb advokátů
žádáno bezplatně (celkem) z toho poskytnuto
2006 3620 592
2007 2969 401
2008 2798 424
2009 2927 590
2010 2975 685
2011 3126 793
2012 2961 695
Přehled nezahrnuje služby poskytnuté advokáty pouze z jejich rozhodnutí

Bezplatné právní služby Žádat o určení advokáta k poskytnutí právní pomoci zdarma může ten, kdo doloží svou špatnou situaci (co do majetku, příjmů a sociálního postavení) a nesplňuje podmínky pro stanovení advokáta soudem (známého pod označením ex offo). Lidé tak mohou získat právní pomoc i pro spory, jako je svěření dítěte či pracovní pře.
Pomoc dostávají stovky lidí ročně Advokáti mohou poskytovat bezplatně (či za sníženou taxu) služby těm, kdo jsou ve špatné majetkové, příjmové a sociální situaci. V případě potřeby Česká advokátní komora určuje advokáty k poskytnutí takové právní pomoci.
Na 15 minut zdarma Vedle bezplatné pomoci poskytuje advokátní komora ještě jednu službu – patnáctiminutové právní poradny, zpravidla jednou týdně v sídlech krajských soudů nebo u advokátů, jejichž kontakt lze získat na krajských pracovištích komory. Ty ale neřeší konkrétní případ, mají ukázat možnosti, jak právně řešit situaci.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi