Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Ústavní soud rozhodne o vyhlášce, která stanovuje odměny advokátů

24.4.2013, Zpravodajství ČTK

Ústavní soud (ÚS) ve čtvrtek rozhodne o návrhu na zrušení přísudkové vyhlášky, která určuje paušální odměny vyplácené advokátům úspěšné strany v občanskoprávních sporech. Ročně jde o miliardy korun. <a href="http://bit.ly/15GdvcW">Návrh</a> na zrušení vyhlášky podala skupina 11 senátorů za ČSSD, podle nichž norma neplní svůj účel, nezohledňuje faktickou náročnost sporu a dělá z vymáhání malých částek výnosné podnikání. Vyhlášku senátoři považují za jednu z příčin systémových problémů české justice. V případě zrušení vyhlášky nastoupí na její místo advokátní tarif.

Podle přísudkové vyhlášky se počítají například částky, které hradí dlužníci v prohraných sporech jako náklady řízení svým věřitelům. Peníze končí u advokátů. ÚS už před časem rozhodl, že u takzvaných formulářových žalob o částky do 10.000 korun nesmí přiznané náklady přesáhnout hodnotu původního dluhu. Podle senátorů však vyhláška i poté zůstává nespravedlivá a jednotlivé soudy si nález vykládají různě. Teprve u částek kolem 200.000 korun se výpočet nákladů dostává pod 20 procent vymáhané jistiny, a lze tak podle senátorů hovořit o přiměřenosti.

Senátoři upozornili na to, že z vymáhání pohledávek je díky přiznávaným odměnám výnosný byznys, obchoduje se s nimi a dělí se na více částek, aby měli advokáti nárok na vícenásobné náhrady. Důsledkem je zahlcení justice. "Stát v podstatě favorizuje takové chování spotřebitelů práva, které nepřispívá k právní diskuzi, ale pouze k užívání státu jako inkasní a vymáhací agentury," stojí v senátorském návrhu.

Vyhláška prý vytváří situace, kdy je vedení určitého banálního sporu výhodné už jen kvůli samotnému přiznání nákladů. V tržním prostředí to pak logicky vede k nárůstu počtu soudních řízení. Náklady hrazené úspěšné straně sporu také podle senátorů v podstatě představují další sankci pro toho, kdo spor prohrál, a mají podíl na dluzích a exekucích v nízkopříjmových skupinách.

Podle senátorů by měl ÚS vyhlášku zrušit jako celek, případně aspoň škrtnout sporné paragrafy včetně tabulky uvádějící výši odměn v závislosti na vymáhané částce. Pokud by to soudci skutečně udělali, nastoupil by do přijetí nové úpravy na místo vyhlášky advokátní tarif, který zohledňuje počet provedených úkonů. Například u takzvaných formulářových žalob, připravovaných v počítači podle jediného vzoru, by tak právníci zřejmě dostali peněz méně.

Česká advokátní komora nemá k návrhu senátorů žádný vyhraněný názor. "Bude-li vyhláška zrušena, nestane se nic. Advokacie existovala před vyhláškou, bude existovat i po ní," uvedla mluvčí komory Iva Chaloupková. Vyhláška podle ní nevznikla na popud advokátů, ale spíše soudců. Těm vadilo jednak to, že museli odměnu sami vypočítat podle množství úkonů, a jednak to, že někteří advokáti v minulosti cíleně protahovali spory, aby měli nárok na vyšší náhrady.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi