Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Byznys s bagatelními případy končí

26.4.2013, E15, str. 3, Jiří Michal

Drobní dlužníci si mohou oddechnout. Přestanou jim hrozit nesplatitelné desetitisícové částky či dokonce exekuce majetku. Naopak advokáti žijící z jejich sporů s věřiteli přijdou o obrovské peníze. Šikovní advokáti tak podle odhadů musí začít počítat s milionovými „ztrátami“ ročně.
Typickým příkladem takzvaných bagatelních sporů byli neplatiči dopravních podniků. Ti sice po prohraném soudu zaplatili pár stovek dopravci, ale jeho advokátům desítky tisíc. Umožňovala to takzvaná přísudková vyhláška. Podle ní se určovaly paušální odměny advokátům vítězné strany v úspěšných občanskoprávních sporech.
Tomu učinil včera přítrž Ústavní soud, který vyhlášku zcela zrušil. Nyní se budou odměny — jako dříve — vyplácet podle advokátního tarifu, který zohledňuje počet provedených úkonů.
Ústavní soud již před časem rozhodl, že u takzvaných formulářových žalob o částky do deseti tisíc korun nesmí přiznané náklady přesáhnout hodnotu původního dluhu. Podle skupiny 11 senátorů ČSSD i přes tento vstřícný krok nadále přetrvávala nespravedlivá praxe, protože jednotlivé soudy si ústavní nález vykládaly různě. Podle nich vyhláška nezohledňovala faktickou náročnost sporů a dělala z vymáhání malých částek výnosné podnikání.
S tímto názorem se Ústavní soud včera ztotožnil. Podle soudce zpravodaje Jana Musila specializované advokátní firmy obchodovaly s drobnými pohledávkami jako se zbožím.

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi