Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Soud přiškrtil odměny advokátů

26.4.2013, Českobudějovický deník, str. 15

Praha, Brno – Ústavní soud (ÚS) včera důrazně klepl přes prsty advokátní kanceláře, které až dosud vydělávají značné sumy na vymáhání malých dluhů.
Na základě návrhu 11 senátorů z ČSSD totiž ÚS zrušil takzvanou přísudkovou vyhlášku, která určuje paušální odměny advokáta vítězné strany v úspěšných občanskoprávních sporech.
Podle senátorů vyhláška neplnila svůj účel, nezohledňovala náročnost sporů a dělala z vymáhání malých částek výnosné podnikání.
Na místo vyhlášky nyní nastoupí do případného schválení nové úpravy advokátní tarif, který zohledňuje počet provedených úkonů.
Například za formulářové žaloby o malé částky, připravované podle jediného vzoru, tak advokáti nejspíš dostanou méně peněz.
Podle přísudkové vyhlášky se počítaly například částky, které hradí dlužníci v prohraných sporech jako náklady řízení svým věřitelům. Peníze obvykle končí u advokátů.
ÚS už před časem rozhodl, že u takzvaných formulářových žalob o částky do 10 000 korun nesmí přiznané náklady přesáhnout hodnotu původního dluhu. Podle senátorů však vyhláška i poté zůstala nespravedlivá a jednotlivé soudy si nález vykládaly různě. Teprve u částek kolem 200 000 korun se výpočet nákladů dostával pod 20 procent vymáhané jistiny, a dalo se tak podle senátorů hovořit o přiměřenosti.
Ústavní soud dospělkzávěru, že první vyhláška skutečně nesplnila svůj účel. A soudce zpravodaj Jan Musil včera advokáty nešetřil. „Lze pozorovat zajímavý společenský jev – z vedení sporů se stává podnikatelský obor,“ uvedl Jan Musil. „Justice se dostává do polohy nikoliv tradičního ochránce práv. Justice se stává inkasní agenturou,“ prohlásil doslova soudce.
Česká advokátní komora neměla k návrhu senátorů vyhraněný názor. Budou fungovat s vyhláškou i bez ní. Její představitelé ale upozornili, že sporná vyhláška vznikla už v roce 2000, a to na popud soudců. Těm vadilo jednak to, že museli odměnu advokátů sami stanovit podle množství úkonů, a jednak to, že někteří právníci v minulosti cíleně protahovali spory,abymělinárokna vyšší náhrady. Proto vznikla ona paušální sazba.

Příklad: jak zlevní exekuce 5 Dlužná částka: 1012 Kč 5 Až dosud: odměna advokáta 7986 Kč, náklady za exekuční řízení 4356 Kč (oboje včetně DPH). 5 Nově: odměna advokáta 3146 Kč, náklady za exekuční řízení 1936 Kč (oboje včetně DPH). 5 Úspora: více než 7000 Kč Zdroj: Exekutorská komora ČR

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi