Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Dlužníkům se výrazně uleví

26.4.2013, Lidové noviny, str. 13, VLladimír Kaláb

Ústavní soud zrušil neúměrně vysoké odměny advokátů ve sporech o malé částky
PRAHA Černí pasažéři se už nebudou muset obávat, že jim tisíci korunový dluh za nezaplacené jízdné vzroste v exekuci na desítky tisíc korun. Ústavní soud včera zrušil takzvanou přísudkovou vyhlášku, podle níž soud určoval paušální odměny advokáta vítězné strany v občanskoprávních sporech.
Své rozhodnutí odůvodnili ústavní soudci tím, že zamítnutý předpis nepřiměřeně odměňoval právníky v jednoduchých a časově nenáročných případech, zatímco u dlouhých sporů byl nevýhodný.
Vyhláška se podle Ústavního soudu v praxi neosvědčila, vedla ke zneužívání práva a měnila justici v inkasní agenturu. Vyhláška prý nezohledňovala faktickou náročnost sporů a dělala z vymáhání malých částek výnosné podnikání.
Advokáti zlevní, ale chudí lidé o právní ochranu přijdou Pražská advokátka Alexandra Juráčková, která ve sporech zastupuje hlavně méně majetné lidi, považuje zrušení přísudkové vyhlášky za chybu.
„Ve sporech do padesáti tisíc korun lidi zaplatili jen zálohu. Po vítězství ve sporu pak soud podle přísudkové vyhlášky přiznal plné náklady řízení i zastupování a lidé dostali zálohu nebo její část zpět,“ řekla LN advokátka.
Nyní se budou odměny advokátů počítat podle tarifů. Jsou z roku 1996, kdy ceny elektřiny, nájmů i výše mezd byly podstatně nižší. Z těchto tarifů se v současné době advokát neuživí, tvrdí Juráčková.
„I tak jsou pro lidi tarify vysoké, takže řada lidí advokátních služeb ve sporu nevyužije. Zrušení vyhlášky tak výrazně snižuje možnosti právní ochrany občanů,“ dodala pražská advokátka.
Zrušení celé vyhlášky nepovažuje za nezbytné ani ministerstvo spravedlnosti, které vyhlášku hájilo. „Ministerstvo učinilo již v minulosti řadu kroků k nastavení přiměřených náhrad a k zamezení zneužívání konkrétních ustanovení,“ uvedl ministr Pavel Blažek.
Vymáhání nízkých dluhů se do budoucna nevyplatí Díky zrušení přísudkové vyhlášky se zlevní exekuce, protože se zhruba o polovinu sníží odměna advokátovi, která je součástí vymáhaného celku, uvedl prezident Exekutorské komory Jiří Prošek.
Jako modelový příklad zmínil dluh za pokutu ve veřejné dopravě za 1012 korun. Pokud se takový dluh dostal do exekuce, musel dlužník zaplatit více než 16 tisíc korun. Nyní, po snížení odměn, zaplatí devět tisíc korun.
Komora podle Proška očekává snížení počtu exekucí, protože se právnímu zastoupení některých věřitelů vymáhání již nevyplatí.
Podle advokáta Jaroslava Ortmana změna přinese čistší vyúčtování. „Podle tarifů bude zřejmé, konkrétně za co advokát odměnu dostane. Vyhláška byla nečitelná a zvýhodňovala krátké spory proti dlouhodobým,“ dodal Ortman.
Podobně se vyjádřila advokátka Hana Marvanová, která předpis označila za problematický. Vyhláška prý nepřiměřeně zvýhodňovala advokáty, kteří podávali formulářové žaloby, což je podle jejích slov snadné a zvládne to i sekretářka.
Podle mluvčí České advokátní komory Ivy Chaloupkové se ale situace příliš nemění.
„Soudy začnou počítat odměnu advokáta v rámci náhrady nákladů řízení opět podle počtu úkonů podle advokátního tarifu, který stále platí a který nikdo zrušit nenavrhuje. Advokacie existovala před přísudkovou vyhláškou, bude existovat i po ní,“ připomněla Chaloupková. Vyhlášku podle ní chtěli hlavně soudci, protože někteří advokáti měli údajně zájem na co nejvyšším počtu úkonů. „Navrhovali postupně stále nové důkazy, čímž docilovali odročování jednání a spory se tak protahovaly,“ dodala. Druhým důvodem bylo údajně složité a zdržující vypočítávání odměn.
Ústavní soud dospěl k závěru, že vyhláška motivovala věřitele k vedení sporů jen kvůli tomu, aby získali paušální náhradu řízení. Místo vyhlášky proto nastoupí advokátní tarif, který zohledňuje počet provedených úkonů.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi