Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Čas rány neléčí, je to stokrát horší, říká otec Jakuba Šimánka, zavražděného před pěti lety

4.5.2013, Havlíčkobrodský deník, str. 4, Roman Martínek

Na dvou dětských hřištích v Havlíčkově Brodě byly po tragické události umístěny hodiny, ze kterých si mohou děti zavolat pomoc

Havlíčkův Brod – Říká se, že čas dokáže vyléčit i ty nejbolestivější rány na duši. Otec zavražděného devítiletého Jakuba Šimánka z Havlíčkova Brodu, Hynek Blaško, si to nemyslí. „Uběhlo pět let a dneska je to stokrát horší než předtím. Stále ho mám před očima. Letos by mu bylo čtrnáct. Představuji si, jak by vypadal. Určitě by mě už přerostl. Byl to šikovný kluk, ve škole měl samé jedničky,“ vzpomíná na svého syna Hynek Blaško.
Jakub Šimánek zmizel beze stopy z havlíčkobrodského parku Budoucnost právě 4. května. O měsíc později bylo jeho tělo nalezeno ukryté pod větvemi v okrajové části města. K místu přivedl kriminalisty Antonín Novák, slovenský pedofil, který se přiznal, že Jakuba z parku 4. května 2008 odvedl na ubytovnu, kde chlapce znásilnil. Vše si přitom nahrál na video ve fotoaparátu.
Jakub chtěl vše říct doma, a to se mu stalo osudným. Novák se polekal a rozhodl se, že chlapce zavraždí. Slíbil mu, že ho zavede domů, ale místo toho s ním zamířil na opačnou stranu města. Na odlehlém místě pak Jakuba zardousil a přikryl větvemi.

Matka se soudu s pedofilem nedožila
Od hrůzného činu, který šokoval celou republiku, dnes uplynulo pět let. Novák byl dopaden o měsíc později a v únoru 2009 odsouzen na doživotí.
Matka Jakuba se však soudu s vrahem svého syna nedočkala. Deníku tehdy řekla, že na soud chce přijít, aby se podívala do očí člověku, který zabil jejího syna a jí zničil život. Nestalo se tak. Zemřela 25. ledna 2009 nešťastnou náhodou na otravu plynem.
„Určitě se spolu setkali. Možná je to tak lepší, protože její trápení muselo být po smrti syna hrozné. Celý její život by byl jedno velké utrpení, stejně jako to mé,“ svěřil se Deníku Hynek Blaško.

Co se od doby, kdy byl školák zavražděn, v Havlíčkově Brodě změnilo?
Ubytovna zrušena
Ubytovna v ulici Na Valech hned vedle parku, kde Novák bydlel, je už několik let zrušená. Majitel dům prostřednictvím realitní kanceláře bezúspěšně nabízí k pronájmu.
Za pomoci privátního sponzora a radnice nechalo do parku Budoucnost občanské sdružení Přijdu včas nainstalovat hodiny pro děti. Další jsou na Kalinově nábřeží. Nejen děti, ale i dospělí si hodinami mohou v případě jakéhokoliv nebezpečí přivolat okamžitou pomoc a jsou v dosahu městského kamerového systému. Na hodinách v parku Budoucnost je pamětní deska věnovaná památce zavražděného Jakuba Šimánka. Je napsána formou „vzkazu“ od Jakuba dětem a nabádá k obezřetnosti.
Otec Jakuba Hynek Blaško je od loňského srpna ve vojenském důchodu. Na doživotí odsouzený vrah Antonín Novák si trest zřejmě odpykává ve věznici ve Valdicích. Mluvčí věznice to nechtěla potvrdit, protože jde o osobní údaj. Novák se po rozsudku nechal slyšet, že chce trest vykonávat na Slovensku, ale jestli podal nějakou žádost, není známo.
„Mluvil jsem o tom se soudcem a ten o ničem takovém nic neví,“ podotkl Hynek Blaško.
Deník se chtěl na Antonína Nováka zeptat jeho tehdejšího obhájce Rudolfa Foriho. Jako advokát už ale skončil. Ze seznamu obhájců České advokátní komory byl vyškrtnut 1. ledna 2010. Fori se dostal do problémů, když během soudního procesu s Novákem řekl, že kdyby byl trest smrti, tak by si ho Novák zasloužil. Komora připravovala proti Forimu kárné řízení a hrozil mu postih. Jenže ještě než stačila komora případ projednat a uzavřít, Fori, který celý život působil jako žalobce, sám s advokacií na vlastní žádost skončil. Co dělá dnes, není známo. Pravděpodobně je v důchodu.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi