Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Stamilionoví advokáti ex offo

6.5.2013, Týden, str. 52, Vladan Gallistl

Stát v minulém roce zaplatil za advokáty ex offo téměř 619 milionů korun. Oproti předchozímu roku státní kasa ušetřila přes sedmdesát milionů korun.

Důvodem je snížení odměn vyhláškou ministerstva spravedlnosti, která začala platit v roce 2011. Od té doby se náklady státu na advokáty ex offo, které přiděluje soud, snížily. Zatímco v roce 2010 dosáhly náklady výše 728,5 milionu korun, loni to bylo zmíněných 619 milionů. „Sazby mimosmluvní odměny za úkony právní služby ustanoveného zástupce nebo opatrovníka v občanském soudním řízení byly sníženy o třicet procent a sazba mimosmluvní odměny za jeden úkon právní služby v tomto řízení byla omezena horní hranicí 5000 korun,“ uvádí k vyhlášce ředitel tiskového odboru ministerstva spravedlnosti Robert Schuster. Snížily se rovněž odměny pro advokáty, kteří obhajují obviněné z trestných činů. „Sazby mimosmluvní odměny ustanoveného obhájce a zmocněnce v trestním řízení byly sníženy celkem o třicet procent,“ dodává Schuster s tím, že stejně byly sníženy i sazby mimosmluvní odměny v řízeních, které se týkají dětí.
I přes pokles vyplácených peněz stojí advokáti ex offo velké peníze. Každoročně přes půl miliardy korun. Za posledních pět let stát zaplatil advokátům 3,4 miliardy korun. Stát se proto snaží vymáhat peníze zpět po lidech, kteří mají majetek. Pohledávky jsou podle Schustera vymáhány jednotlivými soudy. „Obecně lze říci, že vymahatelnost těchto pohledávek je velmi nízká, a to pouze 2,7 procenta,“ připouští Schuster. Nejde přitom o malé částky. Ke konci minulého roku byla výše neuhrazených pohledávek 2,16 miliardy korun. Výše těchto dluhů za služby advokátů ex offo tak výrazně vzrostla od konce roku 2008, kdy byla jejich výše „pouze“ 1,41 miliardy korun.
Institut advokáta ex offo slouží k tomu, aby právní zastoupení před soudem měli i nemajetní lidé. „Česká advokátní komora registruje v současnosti 4947 advokátů ex offo,“ říká Schuster. Výše odměny pro advokáty ex offo se například u trestního řízení odvíjí od závažnosti trestného činu, kterého se měli obvinění dopustit, a zároveň od počtu úkonů, které advokát při obhajobě provádí.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi