Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Návrh nového katastrálního zákona je před schvalováním

14.5.2013, Zpravodajství ČTK

Praha 14. května (ČTK) - Poslanci odeslali do závěrečného čtení vládní návrh nového zákona o katastru nemovitostí. Zákon má mimo jiné přinést větší spolehlivost zápisů do katastru, více ochránit vlastníky nemovitostí a zavádí zpoplatnění některých úkonů. Nemění sice základní správní poplatek 1000 korun za zápis do katastru, zavádí ale poplatek například za výmaz zástavního práva, který dosud zpoplatněn není. Těchto výmazů je nyní zhruba 200.000 ročně.

Ústavně-právní výbor navrhl do zákona vložit vyšší ochranu vlastníků nemovitostí před podvodnými převody nebo vklady v katastru, a to hned několika způsoby. Jeden z nich spočívá v tom, že pokud o to vlastník požádá, bude ho úřad informovat o tom, že právní vztahy k jeho nemovitosti se změní. Mohl by mu poslat e-mail, dopis, zprávu do datové schránky nebo textovou zprávu. Takový vlastník by také mohl požádat úřad, aby povolil vklad až po 20 dnech.

Katastrální úřad by byl podle tohoto návrhu také povinen přijmout a evidovat od každého vlastníka informaci o způsobu, jakým ho úřad bude informovat. Výbor navrhl také, aby se vkladem do katastru zapisoval i pacht.

Ústavně-právní výbor doporučil vložit do zákona i sporné ustanovení, které zavádí vesměs povinné advokátní smlouvy při převodu nemovitostí. Úpravu předložila Advokátní komora, podle některých poslanců jde ale o "malou domů". Výjimku by měl stát, kraje, obce, banky a vystudovaní právníci.

Místopředseda Sněmovny a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) tento návrh výboru odmítl a řekl, že jde o stanovisko celého klubu ODS. Podle něj by to byla další komplikace pro občany a vedla by ke zvýšení nákladů občanů. Podle Stanislava Polčáka (TOP 09 a Starostové) je však toto ustanovení v zahraničí běžné.

Zemědělský výbor mimo jiné doporučil, aby stavby, které nejsou spojeny s pozemkem, by se podle doporučení výboru mohly zapisovat do katastru samostatnou poznámkou.

Do katastru se bude podle vládní předlohy nově zapisovat 15 nových věcných práv k nemovitostem, která dosud neexistovala, a která zavedl nový občanský zákoník. Nově se má zapisovat také právo stavby, které umožňuje postavit stavbu na cizím pozemku, a nepovinně také nájem nemovitostí a pacht zemědělských pozemků v návaznosti na nový občanský zákoník. Všechna věcná práva se do katastru budou zapisovat výlučně vkladem.

Vláda poukazuje například na to, že podle současného zákona je možné získat nemovitost od někoho, kdo ji sice koupil, ale nesplnil svoji povinnost a nenechal se do katastru zapsat jako vlastník. Takto může skutečný vlastník, který se o zápis svého vlastnického práva nepostará, rozvrátit celý řetězec nabývacích jednání vycházejících z důvěry v pravdivost zápisů v katastru, varuje vláda.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi