Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Nepřijímejme patentový balíček

18.5.2013, Lidové noviny, str. 16

Apel odborné obce na vládu: jednotný evropský patent a evropský patentový soud jsou proti českým zájmům

Skupina právníků zabývajících se patentovým právem se v minulých dnech obrátila na vládu, aby neratifikovala tzv. patentový balíček.
Přinášíme zkráceně hlavní body z jejich argumentace.

Vposlední době sílí tlaky na Českou republiku ze strany některých představitelů EU na urychlené dokončení přijetí tzv. patentového balíčku.
Patentový balíček počítá se zavedením jednotného evropského patentu s účinky ve všech zemích EU, které se k systému připojí (dosud se nepřipojila Itálie a Španělsko, nepřipojí se zřejmě ani Polsko). Jednotný patent má být účinný vždy v anglickém, popřípadě zároveň i ve francouzském nebo německém znění bez překladu do češtiny a dalších národních jazyků. Balíček dále počítá se zavedením Jednotného patentového soudu EU.
1. Jednalo by se o první precedens, kdy by významná část suverénní pravomoci České republiky k výkonu soudnictví v civilních věcech byla už v první instanci přenesena na nadnárodní orgán. Úmluva sice umožňuje založení lokální prvostupňové divize soudu v České republice, nicméně vzhledem k podmínce, že dva ze tří rozhodujících soudců musí být ze zahraničí, jazykem řízení by ve většině případů nemohla být čeština a ke kvalifikovanému zastoupení by bylo třeba vyhledat zahraničního advokáta – v praxi se bude jednat o velké kanceláře z Německa a z Velké Británie či Francie. Tam náklady na právní zastoupení v patentových věcech v jedné instanci činí asi stonásobek obvyklých nákladů vČeské republice – řádově miliony až desítky milionů eur. (...)
2. Přesun soudních pravomocí v civilních věcech a v plné jurisdikci na takový orgán vyvolává též otázky o ústavněprávní konformitě daného systému. (...)
3. Systém povede ke zvýšení nákladů pro české podnikatele při zavádění inovací, neboť bude třeba posoudit zásah do cizích patentových práv v cizích jazycích; tuto literaturu budou muset čeští podnikatelé sami překládat a nést právní riziko nesprávného překladu. (...)
4. Česká republika nepatří a v dohledné budoucnosti nebude patřit k významným patentovým přihlašovatelům. Čeští přihlašovatelé se na patentových přihláškách podávaných s účinky do ČR podílejí zcela zanedbatelně; již v tuto chvíli se jedná o pouhé desítky přihlášek ročně oproti tisícům přihlášek ročně ze strany zahraničních přihlašovatelů. V důsledku přijetí patentového balíčku by počet patentů zahraničních přihlašovatelů účinných na území České republiky stoupl několikanásobně, a několikanásobně by se tedy zvětšilo množství překážek pro české podnikatele při zavádění nových technologií. Údajná úspora nákladů spojená s novým systémem není úsporou nákladů, ale jejich přesunem ze zahraničních přihlašovatelů, zejména z velkých evropských, ale i mimoevropských zemí (USA, Japonsko, Korea) na české podnikatele.
5. Proti přijetí balíčku se vyjádřil renomovaný vědecký ústav Max Planck Institut z Německa a Rada evropských advokátních komor. Itálie a Španělsko se k systému nepřipojily. Polsko si nechalo zpracovat studii Deloitte&Touche, podle níž by se náklady na patentovou ochranu po přijetí patentového balíčku pro Polsko zvýšily o cca 40 miliard zlotých. Proto se Polsko rozhodlo zatím nepřipojovat. (...)
6. Bez významu není ani to, že by hrozil faktický zánik profese patentových zástupců v České republice. Je v národním zájmu mít domácí patentové odborníky, aby se podnikatelé nemuseli obracet na zástupce z Německa a dalších patentově vyspělých států EU.

Dopis podepsali Karel Čermák, bývalý ministr spravedlnosti; Martin Vychopeň, předseda České advokátní komory; Michal Guttmann, místopředseda Komory patentových zástupců; Jan Hák za Českou národní skupinu Ligy pro soutěžní právo (LIDC); Josef Plicka za Českou národní skupinu Mezinárodní federace patentových zástupců (FICPI); Michal Havlík za Českou národní skupinu Mezinárodní asociace pro ochranu duševního vlastnictví (AIPPI)
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi