Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Podivná krádež před jednáním o restitucích

29.5.2013, Právo, str. 4, Miroslav Homola, Petr Kozelka

Před projednáváním církevních restitucí, které je u Ústavního soudu (ÚS) naplánováno na dnešek, už se spustila první dělostřelecká příprava.
A těžký kalibr vypálily Věci veřejné, když po zasedání výkonné rady, kde hlavním bodem byla právě stížnost k ÚS, předseda strany Vít Bárta oznámil, že jejich právnímu zástupci Karolu Hrádelovi neznámí pachatelé ukradli v noci na úterý z jeho auta dokumenty potřebné k jednání. Hrádela, který zastupuje skupinu senátorů, už soud požádal o odročení jednání.
Podivná krádež se měla udát u brněnského hlavního nádraží. „Pachatel vymlátil zadní okno u mého auta,“ uvedl Hrádela. Na dotaz Práva, zda nešlo o neprofesionalitu, když právní zástupce nechal důkazní materiál přes noc v autě, Hrádela odpověděl, že se jedná o doklady, které jsou nahraditelné, nejde o originály, ale nyní jde o čas, aby mohl dokumenty znovu shromáždit. Zajímavé je, že z auta se neztratily peníze ani další cennosti, jako například přenosná tiskárna.
„Osobně se domnívám, že šlo o zloděje, který sice šel po cennostech, ale nedokázal se dostat do kufru,“ doplnil právník. Kolik dokumentů se přesně ztratilo, jak byly důležité a jak rychle si je opět dokáže pro potřeby soudu obstarat, nedokázal odhadovat. „Já prostě zatím přesně nevím, co všechno si odnesl, peníze však v autě zůstaly,“ dodal. Případ vyšetřuje policie.
„Přišel jsem o důkazy. Nevím, co to znamená, ale je to velmi nepříjemné. Navíc je zde otázka, že pokud vím, tak všichni navrhovatelé požádali o odročení zítřejšího jednání, neboť jsme dostali velmi krátký časový úsek na přípravu a k vyjádření vlády a ostatních navrhovatelů. Dostali jsme například 125 stránek textu bez příloh a měli jsme na prostudování a vyjádření jen 14 dnů, což se nedá zpracovat,“ uvedl Hrádela.
Vedoucí protokolu ÚS Vlastimil Göttinger Právu potvrdil, že právníkovu žádost o odročení soud přijal. „Má ji k dispozici i soudce zpravodaj, ale zatím nebyly podniknuty žádné kroky k tomu, aby se jednání nekonalo. O žádosti soud zřejmě rozhodne až na začátku jednání,“ konstatoval Göttinger. Na veřejné jednání jsou pozváni zástupci Sněmovny, Senátu, vlády i kritiků církevních restitucí z řad poslanců ČSSD a KSČM.
Bárta označil církevní restituce za krádež století, kterou by Česká republika přišla o 150 miliard korun a ÚS je podle něj poslední šancí, jak tomu zabránit.

Verdikt dnes nejistý
„Církevní restituce byly několikrát spojeny až s kriminálním jednáním této vlády a já pevně doufám, že vykradení auta pana doktora je kriminalitou lokální a ne kriminalitou, která je spojena s krádeží 150 miliard z majetku ČR,“ nechal se slyšet Bárta.
Göttinger nechtěl spekulovat, zda by v případě projednání věci mohl soud už ve středu vynést verdikt. „Záleží to na tom, jaké skutečnosti a důkazy při jednání zazní. Nicméně je to velmi složitá problematika, o čemž svědčí i to, že veřejné jednání se koná z iniciativy soudu,“ řekl šéf protokolu. Podle informací Práva je ale pravděpodobnější, že ÚS ve středu nerozhodne.    Věci veřejné budou u soudu chtít vyslechnout kromě Bárty poslance Michala Babáka, Radka Johna a Kateřinu Klasnovou. „Jde o to, že v průběhu jednání byli zbaveni poslanci VV práva vystoupit k tématu církevních restitucí. Došlo k porušení ústavních práv, když k hlasování o restitucích došlo v přestávce bez nás, a tudíž jsme jako poslanci neměli možnost hájit práva voličů,“ uvedl jako jeden z důvodů ke stížnosti Bárta.
ÚS dostal postupně tři návrhy na zrušení církevních restitucí. První podala skupina senátorů pod záštitou Věcí veřejných, následovaly stížnosti poslanců ČSSD a KSČM. Poslanecké návrhy soud odmítl s tím, že se bude věcně zabývat senátorským podáním, nicméně poslanci získali status vedlejšího účastníka, mohou se jednání účastnit a soud bude přihlížet k jejich argumentům. Církve mají podle schváleného zákona od státu dostat nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také celkem 59 miliard korun navýšených o inflaci. Zároveň stát postupně přestane hradit platy duchovních.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi