Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

První kandidát na děkana pražských práv

1.6.2013, Lidové noviny, str. 15, Tomáš Němeček

Kandidaturu na děkana pražské právnické fakulty (volí se 17. října) ohlásil uchazeč zvenčí. To je nepominutelná událost - a sloupkař je ve střetu zájmů. Uchazečem je totiž Tomáš Richter, známý i čtenářům této přílohy, advokát Clifford Chance, učící v Holandsku.
Jeho program (http://www.tomasrichter. cz) je cosi jako Lutherovo přitlučení tezí na vrata kostela:
- zkoušky mají být jen písemné („Za neudržitelnou považuji stávající praxi ústního zkoušení“);
- studium se mnohem víc zaměří na právnické myšlení („Nezávislost mysli je aktivní, nikoli pasivní ctností. Do studentů ji nelze nadrilovat, musí být vydolována z nich samotných.“);
- slabé publikační výsledky akademiků, hlavně v zahraničí, „nelze považovat za akceptovatelné“;
- dnešní praxe, kdy platící studenti kurzů celoživotního vzdělávání mohou přeskočit bez přijímaček do 2. ročníku je „extrémně problematická“... A tak dál.
Sloupkařův střet zájmů je v tom, že první verzi programu dostal loni k připomínkám (usoudil, že program je skvělý, ale upřímnost voliči nechtějí) a kandidátovi zprostředkoval schůzku se třemi akademiky (usoudili, že program je sice skvělý, ale...).
Tomáš Richter do toho přesto jde. Jaké šance má v Praze uchazeč zvenčí bez docentského titulu, záleží teď podle mě na tom, zda budou kandidovat tři profesoři - dnešní proděkani Jan Kuklík a Milan Damohorský a šéf katedry občanského práva Jan Dvořák.
Vyzyvatel na svou stránku napsal citát amerického profesora Stevena L. Schwarcze: „Zvoleni jsou nakonec pouze ti kandidáti, kteří nemají žádné plány, nebo ti, kdo jsou ochotni slíbit každému cokoli chce slyšet.“ Kandidatura má být „mj. testem toho, zda měl Schwarcz pravdu“. Asi tak.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi