Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokáti: Proč není ve vazbě Nečas?

18.6.2013, Mladá fronta DNES, str. 5, Jan Novotný

Advokáti obviněných rebelů z ODS tvrdí, že by bylo logické, aby byli ve vazbě nejen ti, kteří měli úplatek přijmout, ale i ti, kteří ho nabídli. Narážejí tak na roli bývalého premiéra v celé kauze.

PRAHA Je to jedna velká neznámá celé policejní razie na české politiky a lobbisty. Proč dosud nebyl oficiálně obviněn bývalý premiér Petr Nečas?

Podle policejních dokumentů, do nichž měla MF DNES možnost nahlédnout, prý Petr Nečas slíbil třem někdejším rebelům z ODS, Ivanu Fuksovi, Marku Šnajdrovi a Petru Tluchořovi, úplatek. Vyšetřovatelé dosud o vydání expremiéra k trestnímu stíhání nepožádali. Advokáti obviněných se tomu diví.

Zatím policie o vydání žádného poslance nežádá
„Nerozumím tomu, proč ti, kteří měli podle policie údajný úplatek přijmout, jsou ve vazbě. A ti, kdo ho měli slíbit nebo zajistit, dosud nebyli obviněni. To je přesně ta relevantní otázka, kterou bych velmi rád položil státním zástupcům,“ uvedl Lukáš Trojan, advokát zadrženého exposlance Marka Šnajdra.
Právník dalšího z obviněných poslanců, který si přál zůstat v anonymitě, MF DNES řekl, že argumentoval před soudem podobně. A nechápe, proč má jít jeho klient do vazby, když premiér Petr Nečas je na svobodě a může nerušeně ovlivňovat, koho chce.
„Je to nelogické. Ten, kdo údajně úplatek vzal, je ve vazbě, a ten, kdo jej slíbil, není ani obviněn,“ divil se.
Podobně kroutí hlavou nad postupem policie a státního zastupitelství i ostatní obhájci obviněných. Olomoučtí státní zástupci, kteří případ bývalých tří rebelů dozorují, se k dalšímu postupu ve vyšetřování jen neradi vyjadřují. Ale z jejich náznaků lze vytušit, že by policie mohla s odstupem o vydání Nečase Poslaneckou sněmovnu skutečně požádat.
„Zatím jsme o vydání nikoho z poslanců nepožádali,“ řekl náměstek olomouckého státního zástupce Pavel Komár.
Policie však začne téměř jistě během příštích čtrnácti dnů vyslýchat všechny důležité svědky možné politické korupce. Mezi ty klíčové patří právě premiér v demisi Nečas, ale například i ministr financí Miroslav Kalousek, který nabídl Marku Šnajdrovi místo v dozorčí radě státního podniku Čepro.
„Svědci budou vyslechnuti co nejdříve, ale jistě to nebude tento týden. My to určitě nechceme protahovat, protože lidé, kteří jsou teď ve vazbě, jsou tam právě kvůli tomu, aby neovlivňovali svědky,“ sdělil olomoucký žalobce Pavel Komár.

Záleží i na Poslanecké sněmovně
Možným vysvětlením pomalejšího postupu policie vůči bývalému premiérovi Petru Nečasovi či ministru financí Miroslavu Kalouskovi je jejich poslanecká imunita. O tom, zda budou tito aktivní politici vystaveni případnému trestnímu stíhání, totiž nerozhoduje policie, žalobci ani soud, nýbrž Poslanecká sněmovna.
Žádost o jejich vydání proto musí být perfektně odůvodněná a čím více důkazů policisté nasbírají, tím lépe.
Vyšetřovatelům teď pomáhá i to, že ostravský soud uvalením vazby na bývalé rebely v ODS potvrdil, že by zajištění trafik výměnou za odchod ze Sněmovny skutečně mohlo být korupcí.
Důležité budou také výpovědi zadržených. Zejména Nečasovy nejbližší spolupracovnice Jany Nagyové, ale i člena představenstva Českých drah Romana Bočka. Tedy těch, kteří měli podle policie údajné úplatky pro rebely přímo vyjednávat.
„Výpověď paní Nagyová bude opravdu klíčová. Měla by objasnit, do jaké míry hrál Nečas v možném uplácení exposlanců aktivní roli,“ domnívá se advokát Václav Láska, který letos v lednu podal na Petra Tluchoře, Marka Šnajdra, Ivana Fuksu, ale i Nečase trestní oznámení právě kvůli údajnému uplácení trafikami ve státních firmách.

Jak zněl pokyn?
„Nagyová by měla říct, jestli ten pokyn shora zněl: Kluci dělají problém, vyřeš to. V tom případě by to pravděpodobně ještě nebyl návod k trestné činnosti. Ale pokud ten pokyn zněl: Zjisti, co chtějí za to, že položí ten mandát, a zařiď jim to, pak už by to bylo trestné,“ přemítá Láska.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi