Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Ve světe je běžná komerčně pojatá mediace

27.6.2013, Právní rádce, str. 40

Byznysové možnosti mediace dobře ilustrovalo pražské setkání mediátorů z řady světových zemí, které probíhalo v Praze na začátku června pod patronací České advokátní komory. Většina ze zahraničních hostů se totiž specializovala právě na komerčně pojatou arbitráž, tedy například v obchodním nebo pracovním právu.
„Většinou jde o spory, které se týkají stavby nebo inženýrských projektů. Často je tam přítomen aspekt místní kultury. Stavba je v určité zemi, staví ji ale irma z jiné země a člověk, který ji financuje, je z další země. A řeší se například duševní vlastnictví nebo dojde k určitému zranění,“ popsal na otázku měsíčníku Právní rádce na setkání s novináři prezident Global Mediation Service Colin Wall, Brit působící jako mediátor v Hongkongu, jakým typům mediace se nejčastěji věnuje.
„Řeším obecné obchodní a pracovní spory, nezabývám se rozvody. Jde tedy například o spory mezi partnery v obchodních společnostech nebo mezi společnostmi navzájem s tím, že tam může být i určitý prvek rodinných vztahů,“ řekl nám francouzský mediátor Thierry Garby, který založil Světové fórum mediačních center.
„S mediací v České republice začínáme, pokud je u nás mediace v některém oboru rozšířenější, tak je to rodinná mediace. Obchodní a občanskoprávní teprve nachází své místo na trhu. Poměrně rychle se to ale zvyšuje, soudy mají velký zájem řešit spory mediací. Podle nového zákona mají vlastně i povinnost nařídit první setkání s mediátorem ve sporech, které jsou vhodné. A poměrně velké procento sporů je na mediaci vhodných,“ uvedla Martina Doležalová, předsedkyně sekce alternativního řešení sporů České advokátní komory.
Podle tiskové mluvčí České advokátní komory Ivy Chaloupkové byla středem letošního zájmu zasedání témata jako mediace pro banky a inanční instituce, mediace ve sportu, otázky success fee v mediaci, spotřebitelská mediace, mediace on-line a prevence sporů. „Chceme se s kolegy například z USA nebo Austrálie s vámi podělit o naše zkušenosti s mediací. Doufáme, že můžeme českým kolegům poskytnout radu, co v mediaci funguje a naopak s jakými problémy se můžete potkat,“ řekl také Wall.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi