Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Policie prohledala Rittigovy právníky

28.6.2013, Mladá fronta DNES, str. 3, Jana Klímová

Lobbistu Ivo Rittiga zastupuje advokátní kancelář MSB Legal. Do jejích kanceláří včera dorazila protikorupční policie a hledala dokumenty k zakázkám od Nemocnice Na Homolce.
PRAHA Protikorupční policie včera udělala domovní prohlídku v pražských kancelářích advokátů MSB Legal.
Ta je spojená s lobbistou a pražským „kmotrem“ blízkým ODS Ivo Rittigem, v jehož dalších kancelářích zasahoval i jiný útvar policie, ÚOOZ, už před čtrnácti dny.
Zatímco tehdy hledali detektivové jakékoliv listiny týkající se zakázky Rittigovy firmy pro Lesy ČR či jeho účasti na zakázkách pro Povodí Vltavy, tentokrát si přišla policie k advokátům podle ČT především pro materiály ohledně zakázek Nemocnice Na Homolce v Praze. Mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej jen potvrdil, že policie provádí „určité úkony v určité trestní věci“. Zdroj blízký policii nicméně řekl, že skutečně jde o Homolku. Detektivové z protikorupční policie nyní řeší v souvislosti s nemocnicí dvě podezření. Jedno se týká pronájmu nemocničních skladů, který kritizoval Nadační fond proti korupci a podal na to také už na konci roku trestní oznámení. Druhé zakázky na digitalizaci chorobopisů. Obě byly podepsány bývalým ředitelem Vladimírem Dbalým. Policie se ho také podle informací MF DNES chystá obvinit.
Pokud jde o sklady, jde o prostory v areálu nemocnice, které si od 1. července 2009 pronajala společnost Alseda, blízká Rittigovým právníkům z MSB Legal. Nemocnici za to platila měsíčně 140 tisíc korun. Sama však od dodavatelů zdravotnického materiálu za uskladnění inkasovala padesátinásobek, tedy desítky milionů ročně. Platit jí musela i dceřiná firma Homolky Holte Medical, která sama dříve tyto sklady provozovala. Nemocnice tak získávala zdravotnický materiál dráž než dříve a ještě sama platila za skladování. Podle protikorupčního fondu se tak mohlo jednat celkem o zvýšení nákladů až o sto milionů ročně.
„Je to případ z doby, kdy vedl nemocnici tehdejší ředitel Vladimír Dbalý. Současný ředitel Michal Šetlík nastoupil v březnu 2012 a okamžitě vypověděl všechny smlouvy s touto kanceláří a přerušil s ní jakoukoliv spolupráci,“ řekla včera mluvčí nemocnice Jitka Kalousková. Sám Šetlík dříve řekl, že nemocnice vypověděla i smlouvy s Alsedou a udělala revizi všech dalších zakázek, například z oblasti IT a nákupu dalších služeb.
Propojení firmy Alseda s MSB Legal je jednoznačné. Jejím jednatelem byl v době podpisu kontraktu s nemocnicí právník Peter Kmeť a majitelem švýcarská firma Eurozeta. Jak Kmeť, tak zmíněná firma spolupracovali s AK Šachta and Partners, která se později přejmenovala právě na MSB Legal. Alseda se navíc po získání zakázky spojila s firmou Alseda Medical (poté KTH Medical), v jejíchž orgánech seděli všichni společníci MSB Legal, tedy Karolína Babáková, David Michal a Marek Stubley.
Všichni mají k Rittigovi velmi blízko. Babáková ho nyní zastupuje i jako advokátka kvůli předchozí domovní prohlídce ÚOOZ.
Bývalý ředitel Dbalý dříve nevýhodnost zakázky odmítl. Stejně tak i MSB Legal. Podle kanceláře je provoz skladů po personální i technické stránce poměrně náročný, a za to inkasuje dohodnutou odměnu.

Alseda nejen v nemocnici a prohraný soud
Firma Alseda nefigurovala jen v v zakázkách Nemocnice Na Homolce, ale i dalších městských či polostátních firem. Zda se i o tyto zakázky policie při prohlídce kanceláří zajímá, však není jisté. Alseda například v minulých letech uzavřela poradenskou smlouvu s Dopravním podnikem hlavního města Prahy. Šlo o analýzu, zda si má podnik pořídit do metra vstupní turnikety.
V souvislosti s Dopravním podnikem se objevilo další podezření, a to ohledně kasírování provizí za dodávky jízdenek. Peníze putovaly k firmě Cokeville. Ta měla poradenskou smlouvu s Ivo Rittigem a posílala mu peníze.
Alseda, konkrétně Alseda Data, se objevila před třemi lety i v miliardovém tendru polostátní firmy ČEZ. Zakázka však byla nakonec zrušena.
Ivo Rittig se všem nařčením z vybírání provizí za zakázky brání a na Nadační fond proti korupci, který zveřejnil podezření jak kolem nemocnice, tak hlavně kolem Dopravního podniku, podal žalobu. Domáhal se, aby fond stáhl ze svých webových stránek tvrzení, která jej spojují s tunelováním dopravní firmy. Pražský městský soud včera žalobu zamítl.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi