Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Policie zasahovala u Rittigových advokátů

28.6.2013, Právo, str. 5

Detektivové z protikorupční policie (ÚOKFK) zasahovali ve čtvrtek v sídle pražské advokátní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta & Partners) v Nových Butovicích, jejíž právníci mimo jiné zastupují lobbistu a podnikatele Ivo Rittiga či jeho firmy.
Policisté se podle informací Práva zajímali především o podklady a dokumenty týkající se kauzy údajně nevýhodného pronájmu skladů v Nemocnici Na Homolce, kde se na smlouvách měli podílet právě právníci z tehdejší kanceláře Šachta & Partners. Podle Rittigovy advokátky Karolíny Babákové z nástupnické MSB Legal policie neprovádí v sídle právnické společnosti žádnou prohlídku či razii.
„Policisté slušně požádali o předání dokumentů týkajících se spolupráce naší kanceláře s Nemocnicí Na Homolce. Bylo jim vyhověno. Prohlídka neprobíhá, postup obou stran je korektní,“ sdělila včera Babáková Právu.
Policisté se podle jejích slov ohlásili na recepci a požádali o předání konkrétních dokumentů. „K prohlídce nebyl žádný důvod. Kdyby požádali písemně, nemuseli se obtěžovat osobně,“ podotkla Babáková. Samotného Rittiga se ale údajně nynější akce policistů netýká.

Mohli mít milióny
Mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej Právu pouze řekl, že detektivové provádějí úkony v jedné trestní věci, bližší informace odmítl poskytnout. Stejně strohá byla i šéfka Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová, jejíž podřízení tuto kauzu dozorují.
Uvedla jen, že jde o prověřovanou trestní věc, což v praxi znamená, že policie ještě nikoho neobvinila.
Případ se zřejmě týká pronájmu nemocničních skladů, který loni veřejně kritizoval Nadační fond proti korupci v čele s někdejším šéfem rozvědky Karlem Randákem.
Nemocnice podle něj mohla přijít ročně až o sto miliónů korun kvůli tomu, že své sklady zdravotnického materiálu pronajala soukromé společnosti Alseda, s. r. o., za 140 tisíc korun měsíčně, jenže tato firma pak za jejich další podnájem od zdravotnických společností inkasovala milióny.
Až do léta 2009 přitom sklady zdravotnického materiálu pronajímala bez prostředníka přímo sama nemocnice. Do všeho se ale podle fondu vložili právníci ze Šachta & Partners, kteří údajně složité transakce týkající se pronájmů prostor zařizovali. Poskytovali totiž Nemocnici Na Homolce právní služby, za což prý inkasovali 28 miliónů korun.
Podle mluvčí nemocnice Jitky Kalouskové nemá současné vedení s kauzou nic společného. „Po svém nástupu ukončilo veškerou spolupráci s advokátní kanceláří Šachta a Partners,“ uvedla.
Advokátní firma Šachta & Partners, přejmenovaná na MSB legal, figuruje i v jiné prověřované kauze, a to v podezřelých zakázkách pražského dopravního podniku. Vzhledem k tomu, že tuto věc rovněž dozorují vrchní žalobci, není vyloučeno, že se policie včera zajímala i o materiály k tomuto případu.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi