Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokáti nepozastaví praxi koncipientovi obviněnému s Havlínem

1.7.2013, Zpravodajství ČTK


 Česká advokátní komora (ČAK) se rozhodla, že nepozastaví výkon právní praxe koncipientovi Borisu Šteflovi, který byl obviněn společně se soudcem Ondřejem Havlínem v kauze údajné korupce. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí komory Iva Chaloupková. Podle ní je stíhání Štefla překvapivé, protože policie muže viní v souvislosti s jevem, jenž se děje běžně a na nějž komora dlouhodobě poukazovala.

  Někdejší šéf policejní inspekce a současný advokátní koncipient Štefl čelí podle mluvčí obvinění kvůli tomu, že údajně žádal soudce, aby v určité trestní věci ustanovil obhájcem ex offo Šteflova zaměstnavatele, a nikoliv toho advokáta, který měl být na základě seznamu na řadě. Policie věří, že měl snahu svého zaměstnavatele zvýhodnit.

  "Představenstvo České advokátní komory bylo překvapeno, že něco takového orgány činné v trestním řízení stíhají, když už samou přihláškou do seznamu obhájců ex offo tito advokáti žádají, aby byli ustanovováni, a ze strany soudů není notoricky dodržováno pořadí v těchto seznamech," napsala ČTK Chaloupková.

  Komora se proto rozhodla, že výkon praxe Šteflovi zatím nepozastaví a počká na soudní rozhodnutí v celé kauze. "Pokud by byl advokátní koncipient pravomocně odsouzen, nezbude, než jej ze seznamu advokátních koncipientů vyškrtnout," doplnila mluvčí.

  Advokáti ex offo zastupují v trestních řízeních obviněné, kteří musejí mít podle zákona obhájce a sami si jej nezvolí. Za svou práci mají nárok na platbu od státu. Podle trestního řádu mají být tito advokáti ustanovováni abecedně podle seznamů, které si vedou příslušné soudy. Podle Chaloupkové je ale orgány činné v trestním řízení neoslovují spravedlivě podle daného pořadí. "Jsou zvýhodňováni například starší advokáti, bývalí policisté, bývalí soudci, státní zástupci, kamarádi soudců, a podobně," uvedla mluvčí s tím, že na tuto skutečnost komora dlouhodobě poukazuje. Přeskakování v seznamech prý soudy odůvodňují třeba tím, že advokáta potřebovaly ihned a toho, který je v seznamu na řadě, nemohly sehnat.

  Policie viní Štefla, soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Ondřeje Havlína, státního zástupce Františka Fialu, advokáta Karla Matějku a další dvě osoby z nepřímého úplatkářství, přijetí úplatku, podvodu, vydírání a zneužití pravomoci úřední osoby. Fiala a Havlín se specializují na dopravní agendu. Jejich obvinění se údajně týká toho, že zahlazovali trestné činy v dopravě a nechali si platit například za to, aby pachatelé těchto činů nepřišli o řidičský průkaz.

  O možném pozastavení výkonu advokacie v případě Matějky zatím komora nerozhodla, protože právník se kvůli pracovní neschopnosti omluvil z jednání před jejím představenstvem. Pozastavení výkonu advokacie by trvalo až do pravomocného skončení trestního řízení.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi