Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Baxa navrhuje na nové soudce NSS Výborného a Mikeše

4.7.2013, Zpravodajství ČTK

Brno 4. července (ČTK) - Novými soudci Nejvyššího správního soudu (NSS) by se mohli stát někdejší ústavní soudce Miloslav Výborný a advokát Petr Mikeš. Navrhuje je předseda soudu Josef Baxa. Oba nyní čeká 10. července vystoupení před plénem soudu, řekla dnes ČTK jeho mluvčí Sylva Dostálová.

 Bude to však jen začátek nominačního procesu. Po tomto slyšení se ke kandidátům vyjádří Soudcovská rada NSS a teprve poté Baxa případně zašle návrhy na jejich jmenování ministru spravedlnosti, který je předloží prezidentovi republiky.

 Výborný s Mikešem by se mohli stát soudci ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Cílem při hledání nových soudců je vytvořit soud pestrý tak, aby byl tvořený nejen ze soudců z nižších instancí, ale i z odborníků z praxe, dodal mluvčí.

 Výborný byl dříve členem vedení KDU-ČSL. U Ústavního soudu působil v letech 2003-2013. V uplynulých týdnech prezident Miloš Zeman navrhl, aby ve funkci ústavního soudce pokračoval, Senát jej ale neschválil.

 Mikeš působí jako advokát. Zaměřuje se na oblast veřejných zakázek a další obory veřejného práva. Od roku 2009 je členem kárné komise České advokátní komory, která prostřednictvím svých kárných senátů rozhoduje o proviněních advokátů a koncipientů.

 U Nejvyššího správního soudu by mělo působit celkem 34 soudců. Nyní je jich sice podle tabulek 30, ve skutečnosti je jich ale jen 28. Jedna ze soudkyň je na mateřské dovolené a druhá - Milada Tomková - má od 3. května zastaven výkon funkce u NSS, a to na deset let. Po tu dobu bude totiž působit jako ústavní soudkyně.

 Snahou předsedy NSS podle Dostálové bude, aby byl ke konci roku doplněn počet aktivních soudců na 30. "Hledání dalších soudců pokračuje," uvedla.

 

 Vladimír Klepáč hj

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi