Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Nový občanský zákoník

6.7.2013, ČT 1

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Nový občanský zákoník, nejdůležitější kodex posledních let. Od ledna má víc než 3 tisíce paragrafů změnit řadu oblastí života v Česku. Od adopce dětí přes nájmy a dědictví až po novinku, že zvíře už nebude jen věcí. Ve sněmovně se ale kvůli politickým turbulencím zaseklo 10 doprovodných norem, které jsou k rozjezdu potřeba. Zákoník označují za svou prioritu, Nečasova vláda v demisi i nastupující kabinet Jiřího Rusnoka.

Tereza KRUČINSKÁ, redaktorka
Výtisky nového kodexu ani informační brožury pro úřady zřejmě zatím na podpal nezamíří. Přestože před pár dny ministerská kandidátka Marie Benešová i její premiér naznačovali, že kvůli problémům s doprovodnými zákony budou možná chtít účinnost zákoníku odložit, teď se slovy menší zlo podporují spíš druhou možnost.

Marie BENEŠOVÁ, kandidátka na ministryni spravedlnosti /ČSSD/
Dotáhnout do konce, protože i Česká advokátní komora a soudci mi jaksi dávají takové nápady, takže on už je to opravdu rozjetý vlak, školí se.

Tereza KRUČINSKÁ, redaktorka
Zástupci odcházející vládní koalice zatím věří, že se vše stihne a zákoník začne ovlivňovat život Čechů podle plánu.

Petr NEČAS, premiér v demisi /ODS/
Pevně doufám, že dohoda tří politických stran, které tvořily dosavadní koalici, bude respektována i potom, co tato koalice formálně nebude již na vládní úrovni.

Miroslav KALOUSEK, místopředseda strany, ministr financí v demisi /TOP 09/
Dokud bude existovat 101 většina, budu já i moji kolegové dodržovat tu dohodu, kterou jsme uzavřeli.

redaktorka /citace - Karolína PEAKE, vicepremiérka v demisi /LIDEM//
"Pokud nechceme schváleným občanským zákoníkem na začátku roku 2014 komplikovat občanům život, musí být přijaty všechny doprovodné zákony."

Tereza KRUČINSKÁ, redaktorka
Podmínka, kterou zdůrazňuje i opozice. Když nebudou doprovodné zákony, bude chtít odklad celého zákoníku. Připouští ale, že když sněmovna zákony schválí, v Senátu je se skřípěním zubů pošlou dál.

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/
Teď už je to hodně na poslední chvíli a teď zasahovat do toho rozjetého procesu je velmi složité.

Tereza KRUČINSKÁ, redaktorka
Desítka neschválených zákonů je ve sněmovně v úplném finále, tedy ve třetím čtení.

Martin KUBA, ministr průmyslu v demisi, pověřený předseda strany /ODS/
Je třeba pouze na nějaké schůzi schválit tyto třetí čtení. A já předpokládám, že stále v tomto koalice je jednotná, disponuje většinou hlasů pro toto schválení.

Tereza KRUČINSKÁ, redaktorka
Všechno se tak stále vrací sem do Poslanecké sněmovny a k otázce jestli a kdy se poslanci k hlasování o chybějících paragrafech dostanou. Redakce zpravodajství a Tereza Kručinská, Česká televize.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
A Česká televize si na téma nového kodexu nechala zpracovat průzkum. Ukazuje, že z těch, kteří se aspoň trochu zajímají o veřejné dění, si skoro třetina přeje, aby zákoník začal od ledna platit. O něco větší část dotázaných se změnami nějakou dobu chce počkat a asi desetina pak zavedení kodexu úplně odmítá. Dál z průzkumu plyne, že zaváděné změny zná asi jen čtvrtina lidí v zemi. Stejné procento neví, co je od ledna čeká, ale chtějí se poučit. No, a skoro polovinu dotázaných nové zákony vůbec nezajímají. Ti, kteří zájem jeví, si ale většinou stěžují na nedostatek informací, že je jich málo, odpověděli skoro dvě třetiny z nich. Opačný pocit má zhruba čtvrtina. O tom, jak konkrétně nový občanský zákoník ovlivní život v zemi, budou Události informovat i v následujících dnech a týdnech. V několika dílech jsme společně s tvůrci kodexu připravili výběr toho nejpodstatnějšího a nejzajímavějšího. Zítra podrobně o zmíněné novince, že na zvíře už paragrafy nebudou pohlížet jako na věc.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi