Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Z advokátky je ministryně, už proto nemůže zastupovat kraj

19.7.2013, Mladá fronta DNES, str. 1, Jan Horák

ÚSTÍ NAD LABEM Advokátní kancelář současné ministryně spravedlnosti Marie Benešové možná přestane zastupovat krajskou samosprávu. Rada kraje totiž na svém posledním zasedání schválila výběrové řízení na nového poskytovatele právních služeb a výběrová komise by měla doporučit nejlepšího uchazeče do konce měsíce srpna.
Pravdou je, že kancelář Benešové má šanci pokračovat. Je totiž mezi pěti oslovenými subjekty, které rada vyzvala k účasti v soutěži.
Nicméně i v případě, že by kancelář nakonec uspěla, samotná Benešová už pro kraj nadále pracovat nemůže. Důvod je právě ten, že se stala ministryní.
„Advokát, který se stane ministrem, nemůže vykonávat advokacii a musí si nechat výkon advokacie pozastavit,“ vysvětluje pravidla České advokátní komory její tajemník Ladislav Krym. Marie Benešová sice ve své právní kanceláři zůstane partnerkou, ale pracovat jako advokátka nesmí.
Z rejstříku advokátů a koncipientů na webu komory je patrné, že Benešová už výkon své praxe pozastavila. „Minulý týden si byla na komoře vyřídit pozastavení činnosti, dodržela veškeré lhůty, má to ošetřené,“ uvedla mluvčí advokátní komory Iva Chaloupková.
Advokátní kancelář Benešová, Beránek, Blaha zastupuje Ústecký kraj od roku 2009, kdy regionu vládla ČSSD v čele s tehdejší hejtmankou Janou Vaňhovou. Spolupráce obou stran tehdy vyvolávala otazníky nad nezaujatostí výběru Benešové, neboť dnešní ministryně spravedlnosti je od roku 2007 členkou ČSSD (kvůli svému postu ve vládě si nyní členství ve straně pozastavila -pozn. red.), a Vaňhová navíc Benešové pomáhala v roce 2006 s kampaní při kandidatuře do Senátu.
Benešová výtky odrážela tím, že její kancelář prošla výběrovým řízením: „Naše služby jsou kvalitní a rychlé, a tak jsme to výběrové řízení vyhráli,“ řekla v České televizi.
Poslední smlouvu uzavřel kraj s kanceláří Marie Benešové v březnu 2012. Dle kontraktu může celková odměna kanceláře dosáhnout nanejvýš 1,5 milionu korun, kancelář si za hodinu práce účtuje 2 500 korun a za hodinu účasti na jednání 1 500 korun.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi