Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Ištvana nechte. Žalobce musí být ten zlý

26.7.2013, Hospodářské noviny, str. 10, Vojtěch Blažek, Aleš Měřička

Marie Benešová, ministryně spravedlnosti
Ve funkci byla teprve šest dnů, když oznámila, že nechá přepracovat nový zákon o státním zastupitelství, který má zajistit větší nezávislost a lepší práci žalobců. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová teď váhá, jestli doporučí zřídit speciální úřad pro vyšetřování korupce. „Slovenský premiér Fico mi řekl: Vyvarujte se toho. U nás to nesplnilo očekávání,“ říká Benešová.

* HN: Platí, že jste ministryní udržovací vlády? Tedy žádné velké změny?
Zatím jsme udržovací, ale musíme řešit i zásadnější věci.

* HN: Co je udržovacího na tom, že přijdete a stáhnete zákon o státním zastupitelství, který byl nejdůležitějším protikorupčním zákonem Nečasovy vlády?
Mám na tento zákon pevný názor už od začátku. V této politicky rozjitřené době, kdy nám politici odvolávají státní zástupce za jejich profesionální činnost, by vůbec nebylo vhodné ten zákon posouvat vpřed. Je kolem toho akorát hysterie.

* HN: Proč prostě nenecháte, aby ten zákon projednala sněmovna?
Umím si představit, co by se stalo. Mohly by se tam promítnout i některé pasáže, které by ten zákon převrátily naruby. A to nechci. Já jsem dala státním zástupcům přehled, co mi na tom zákoně vadí. Shodli jsme se na tom, že některé prvky nedomysleli. Některé prvky mi třeba museli vysvětlit.

* HN: Nejvyšší žalobce má mít funkci deset let, nebude možné ho jen tak odvolat, ale po uplynutí nebude moci ve funkci pokračovat. To změníte?
Je to otázka diskuse, jestli deset nebo osm. Já si pamatuji, jak jsem navrhovala pět let, a pro poslance byla tahle představa hrůzná. Takže nevím, jak teď budou skousávat těch deset let.

* HN: Takže necháte deset let?
Budeme se muset shodnout na délce od pěti do deseti let. Myslím, že deset je moc, ale že sedm nebo osm bychom mohli prosadit. Teď je otázkou, jestli funkci nejvyššího žalobce opakovat. Na Slovensku opakovali a výsledkem bylo to, že generální prokurátor podlézal politikům. To jsou věci, které se musí vydiskutovat. Předpokládám, že to zvládneme během několika měsíců. Ale ráda bych návrh zákona předkládala nové vládě. Takže do šuplíku, a když sem přijde po mně třeba Dienstbier, tak má nádherného strýčka, vytáhne zákon a může ho protlačit.

* HN: Necháte v zákoně speciální úřad pro vyšetřování korupce?
Ty varianty jsou dvě. Buď vznikne nový útvar, jak to chtěli nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Tuto problematiku jsem loni dopodrobna konzultovala na Slovensku s premiérem Ficem, kdy jsme tam byli s ČSSD. Nejsou tam z protikorupčního úřadu nadšení. Pan Fico, právník, mi řekl: „Vyvarujte se toho. U nás to nesplnilo očekávání.“ Ono se má poslouchat, jak to funguje, z okolních zemí. Můžeme se vyvarovat chyb, které se staly vedle.

* HN: Slovensko bychom radši nepřipomínali: korupční skandál politiků Gorila tam dodnes není vyšetřený. A parlament zvolil generálním prokurátorem Ficova spolužáka.
Problém s generálním prokurátorem mi pan Fico právě vysvětloval. Opakovalo se funkční období, protože ten, co se drží funkce, se tam chtěl udržet déle. A nastává patolízání. A to není dobře.

* HN: A ta druhá varianta?
Přilepit protikorupční agendu na vrchní státní zastupitelství. Ta je lepší mít dvě. Ale to se musí ještě prodiskutovat. Já jim to nebudu vnucovat. Určitě jim to nebudu brzdit, není to proto, že jsem zabránila boji s korupcí, jak jsem se o sobě dočetla. Ale chci to mít zase kvalitní, žádný výstřelek. Co je to, půl roku zdržení? Žádné – v porovnání s těmi lety, která trávíte v justici. Chtěla bych to mít do Vánoc hotové. Abychom věděli, co tam máme přidat, co třeba předělat, a chtěla bych to mít připravené, když volby budou v květnu.

* HN: Jak víte, že budou volby v květnu?
Je to můj tip. Ale nic o tom nevím, jsem ráda, že jsem z toho vypadla. Cítím se být víc nezávislá.

* HN: A nebudete ministryní náhodou zase vy?
Dejte pokoj. Nástupce bude z levicových řad. Pravice je teď dost vyděšená. Když vidíte ty útoky, někdy je to až nedůstojné, co se pořádají na ubohé státní zástupce. A on jen dělá svou práci. Státní zástupci jsou placení, aby byli těmi zlými, nemůžou být dobráci. Oceňuji, že si pan Ištvan držel svůj právní názor. A nemůžeme ho tady likvidovat jen proto, že členové ODS lítají v nějaké kauze. Justiční soustava musí být nezávislá, musí se jí dopřát, aby mohla objektivně pracovat.

* HN: A to se dělo, když jste byla nejvyšší státní zástupkyní? Nepamatujeme žádnou velkou kauzu.
Vzpomeňte si na Snopkovou. Který premiér si nechal odrovnat ministra financí? Za mě začal H-System, Chvalovský. Nezapomeňte, že ta doba byla jiná. V té době nikdo tyto zločiny nedokázal detekovat, natož stíhat. Museli jsme si ty specialisty nejprve vychovat. Dopřávali jsme jim vzdělání, vláda na to tehdy dala 100 milionů. Poslali jsme na stáže specialisty, prošli školením na kriminalitu bílých límečků. Začali konečně rozplétat ty kauzy.

* HN: Stihnete, aby občanský zákoník byl účinný od ledna?
Teď to bude na parlamentu, ale bohužel je to už tak rozjetý vlak, že se pouze minimalizují škody. Probíhají školení, stálo to mnoho peněz. Když to odročíme o rok, tak to nic neřeší.

* HN: Jednáte s poslanci, aby schválili doprovodné zákony, bez nichž zákoník nemůže fungovat?
To už neřeším, bude to na jejich odpovědnost. A bude to jejich prohra, pokud to neschválí. Paní předsedkyně sněmovny Němcová řekla, že udělá vše, aby to prošlo. Bylo to jejich dítě, jejich ministři to tlačili vpřed, tak snad si to nenechají shodit. To by byla z mého pohledu škoda.

* HN: Souhlasíte s tím, co řekl Nejvyšší soud v kauze Tluchoř a spol.? Že je věrohodná verze, že se vzdali mandátu ne kvůli trafikám, ale protože nesouhlasili se zvyšováním daní?
Dneska jsem četla rozhovor se soudcem Jurkou. Je dobře, že ti soudci konečně vylezli z přítmí a snaží si ten názor obhájit. Názor na to rozhodnutí vám neřeknu, protože by byl velice přísný a zase bych měla problém. My tady přezkoumáváme možnost stížnosti pro porušení zákona proti zastavení stíhání, to jsem úředníkům zadala. Dala jsem jim na to týden a uvidím, co mi doporučí. Nejsem svazována žádnými proudy

* HN: Jak dlouho budete ministryní?
To nikdo neví. Může to být pouze krátce, můžu skončit v září, nebo tu budu do voleb. Je to otevřená otázka.

* HN: Vy nevíte, jak se vyjednává o důvěře Rusnokově vládě?
Nemám čas sbírat informace, protože jsem do toho vlétla rovnýma nohama. Musím řešit problémy, které tady vyvstaly. Noviny čtu až večer, dívám se na zprávy v televizi, až když jedu domů.

* HN: Kdo myslíte, že dostane druhý pokus, když vaše vláda v srpnu důvěru nezíská?
Nevím. S panem prezidentem jsem nehovořila hodně dlouho, naposledy při jmenování.

* HN: Je protiústavní vládnout do řádných voleb v květnu bez důvěry?
Nikde není psáno, že tahle vláda bude vládnout do května bez důvěry. Topolánek vládl čtyři měsíce, pak by to bylo asi o tom, kdo bude mít větší rekord. Už to zde bylo, a pokud vím, dělali zásadní rozhodnutí. Budu to vyhodnocovat, až to přijde na řadu.

* HN: Jsou Vladimír Špidla a Jiří Dienstbier odpadlíci, protože nechtějí podpořit vaši vládu, jak říká místopředseda Michal Hašek?
Nevím, co kdo říkal. Jsem členkou s přerušeným členstvím. Cítím, že to bylo dobře, protože jsem se oprostila od různých výčitek. Nemusím nic vysvětlovat a nejsem svazována žádnými proudy.

* HN: Neuškodilo by ČSSD, kdyby vládu podpořila? Pravice toho využije a zemanovci jí pak ve volbách vezmou hlasy.
Asi ČSSD nemá moc na vybranou. Protože buď dá důvěru vládě, nebo prezident pověří paní Němcovou s její zajímavou stojedničkou. Když tohle dopustí, tak se sociální demokracie u levicových voličů odepíše.

* HN: No a nebo přijde o hlasy kvůli zemanovcům.
I to je možné.

* HN: Jaké vládě se bude vlastně 8. srpna vyslovovat důvěra? Navenek to vypadá, že jde spíš o koaliční vládu SPOZ a ČSSD. Za SPOZ kandidoval, byť jako nestraník, premiér Rusnok, ministr Pecina chce být lídr v kraji...
Pan premiér inklinoval stejně ke SPOZ jako k ČSSD. Pamatuji, že kandidoval na předsedu a málem mu to vyšlo.

* HN: A vy?
Já nemám naturel měnit strany. Proto mě to tak dopálilo, že mi pořád podsouvají SPOZ. Nebudu kandidovat ani jako nestraník. Spíš bych chtěla kandidovat za ČSSD.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi