Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokát obral lidi o milióny, ve vazbě už není

2.8.2013, Právo, str. 14, Jindřich Ginter

Dnes už bývalý pražský advokát Miloš Vlasák (36), který obral klienty společnosti Reality 21 bezmála o 70 miliónů korun, si opět může užívat svobody. Obvodní soud pro Prahu 1 ho po necelém roce ve vazbě v úterý propustil.
Vyplývá to ze soudní korespondence zveřejněné v insolvenčním rejstříku.
Vyšetřování není ukončeno. Peníze se nenašly. Pěti desítkám lidí Vlasák zničil život, když z advokátní úschovy sebral milióny. Jím okradení klienti přišli o nemovitosti, které prodávali, a sumy, jež měli za ně po právu inkasovat.
Městský soud v Praze 2 požádal vazební věznici v Ruzyni o eskortu Vlasáka na 13. srpna k přezkumnému jednání v rámci insolvenčního řízení.
Na sedm desítek okradených lidí a institucí se v insolvenčním jednání přihlásilo se svými pohledávkami. Jenže teď nestačí jen Vlasáka převézt z jedné budovy do druhé. Buď přijde dobrovolně, nebo ho bude muset začít nahánět policie. Vlasák peníze z advokátní úschovy, která by měla být nedotknutelná, používal na úhradu svých závazků. I po roce se tento případ zpronevěry stále řeší. Někomu sebral milión a půl, jinému třeba pět. Jel to ve velkém. Realitka ho přitom svým klientům doporučila.

Zoufalství jedné z rodin
„Vše nasvědčuje tomu, že to dělal podobně jako ve hře letadlo, která se zhroutila a my jsme byli na konci řady,“ řekl Právu Jan Maršálek, jeden z poškozených, jenž přišel o peníze za byt.
„Náš dům se prodal za 3,5 miliónu korun. Loni 22. srpna advokátní koncipientka Vlasáka potvrdila makléřce realitky, že peníze od kupujícího přišly, a je možno tudíž kupní smlouvy odnést na katastr nemovitostí k převodu. Tentýž den ale Reality 21 rozvazuje s advokátem Vlasákem spolupráci. Nikdo z klientů není o tom informován,“ vzpomíná Dana Krudencová, další z okradených. I přes podezření, že se něco děje, podle jejích slov však makléřka realitky den poté předala kupní smlouvu na katastr a ten nemovitost převedl na kupující. Až loni 10. září večer byli makléřkou telefonicky informováni o problému.
„V té době již ovšem řízení o vkladu na katastru nemovitostí bylo na konci – nešlo ho již zastavit. Do dnešního dne jsme za prodaný dům nedostali ani korunu,“ zoufá si Krudencová.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi