Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Češi se ve sporech častěji svěřují do rukou prostředníků

23.8.2013, Zpravodajství ČTK

Praha 23. srpna (ČTK) - Češi se při řešení právních sporů začínají častěji svěřovat do rukou mediátorů - prostředníků, kteří jim pomáhají urovnat konflikt dohodou. Na základě zákona, jenž je účinný necelý rok, má nad mediátory nově dohled stát, a lidé tak získali k této alternativní metodě větší důvěru. Mediátor Martin Svatoš ČTK řekl, že ochota Čechů dohodnout se bez soudu je srovnatelná s jinými národy. Ve finále vždy zvítězí zdravý rozum, tvrdí.

"Dohodnout se je přirozená věc. V Česku se pouze o mediaci zatím ví méně než třeba ve Francii nebo Itálii. Například v obchodních sporech jsou už ale i u nás právníci o této možnosti informováni a rovnou přicházejí s tím, že chtějí mediaci," popsal Svatoš, který byl mezi vůbec prvními mediátory zapsanými do veřejného seznamu ministerstva spravedlnosti. Od té doby se na něj lidé obrátili už v desítkách případů.

Vydařená mediace končí uzavřením písemné dohody, v níž si strany konfliktu vzájemně upraví svá práva a povinnosti. Ve světě se úspěšnost mediací pohybuje kolem 75 procent. Paleta sporů, které chtějí touto metodou řešit Češi, je poměrně pestrá - od sousedských hádek přes neshody mezi dodavateli a odběrateli až po problémy plynoucí ze smlouvy o dílo. "Časté jsou klasické případy, kdy někdo někomu dluží, nebo spory, ve kterých hraje roli nemovitost," uvedl mediátor.

Zákon o mediaci je účinný od loňského září, prakticky ale začal fungovat až letos v dubnu, kdy ministerstvo spustilo seznam mediátorů. Nyní je jich zapsaných celkem 68, někteří působí jen v určitých krajích a jiní celorepublikově. "Na 10 milionů obyvatel je to relativně nízký počet, ale je potřeba si uvědomit, že v oblasti mediace jsme teprve začínající zemí," míní Svatoš.

Mediace je dobrovolná, ale setkání se zapsaným mediátorem může v soudním řízení nařídit i soud. V takovém případě soudní jednání až na tři měsíce přeruší a počká, jestli se strany za asistence mediátora nedohodnou. Podle Svatoše se české soudy novinky nebojí a v posledních měsících ji začínají využívat.

Mediátor nemusí být právník, právnické vzdělání v této profesi je však výhodou, uvedl Svatoš. "Musí být také dobrý psycholog. Důležité je umět komunikovat s lidmi a mít zkušenosti s řešením konfliktů," vyjmenoval. Za provedenou mediaci má mediátor nárok na sjednanou finanční odměnu, které strany konfliktu hradí rovným dílem, pokud se předem nedohodnou jinak.

Povinné zkoušky uchazečů o roli mediátora jsou poměrně přísné. Pro zájemce z řad advokátů je vede Česká advokátní komora, pro ostatní ministerstvo. To zatím uspořádalo dva běhy zkoušek, přičemž ze 75 původně přihlášených lidí úspěšně prošlo písemnými testy a simulovaným mediačním jednáním jen 21 kandidátů. Další zkoušky se uskuteční v září.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi