Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Za kritiku advokátů dostal pokutu. Zda nemá pravdu, komora neověřovala

2.9.2013, 5plus2.cz, Marek Pokorný

PRAHA - Dvě stě tisíc korun má podle verdiktu kárného senátu České advokátní komory (ČAK) zaplatit advokát Václav Láska za to, že pomluvil jiného advokáta – konkrétně kancelář Šachta and Partners (nyní MSB Legal). Láska uvedl, že se podílela na vytahování stamilionů z pražského dopravního podniku.

Václav Láska zaplatí pokutu, nařídil mu to kárný senát. Foto: Marek Pokorný, 5plus2

"Ve svém veřejném vystoupení nepostupoval tak, aby nesnižoval důstojnost advokátního stavu a nedodržel pravidla profesionální etiky," zní verdikt kárného senátu komory na adresu Lásky. Zda Láska nemá ve svých prohlášeních pravdu, přitom kárný senát vůbec nezjišťoval.

Láska totiž loni v létě zpracoval audit, kterým popsal vyvádění peněz z pražského dopravního podniku. A podle něj se na něm podílela i advokátní kancelář Šachta & Partners (po medializované aféře přejmenovaná na MSB Legal). Policie již stíhá několik lidí

Policie již na základě auditu obvinila několik lidí včetně tehdejšího šéfa dopravního podniku Martina Dvořáka či pražského exradního Radovana Šteinera (ODS).

A není vyloučeno, že se počet obviněných rozšíří. "Probíhá prověřování dalších podezření ze spáchání trestného činu v souvislosti s obchodními případy poškozeného Dopravního podniku hlavního města Prahy," potvrdil státní zástupce Adam Borgula.

Na Lásku si stěžovala advokátní kancelář MSB Legal. Dotklo se jí totiž zejména to, že Láska v rozhovoru pro Radiožurnál loni v srpnu uvedl, že na vyvádění peněz z dopravního podniku se podílela i jejich advokátní kancelář. A kárný senát jí dal zapravdu. Podle něj není nikdo oprávněn o někom prohlašovat, že se dopustil trestné činnosti či ji organizoval. To prý může učinit pouze nezávislý soud. Řešíme souvislosti, ne podstatu

Sama komora přitom vůbec nezjišťovala, zda Láska nemá pravdu. "Předmětem kárného řízení nebyl vlastní obsah onoho vyjádření, kárný senát se nemohl zabývat tím, zda to, co mgr. Láska říkal, byla či není pravda. Kárný senát řeší jiné, profesní souvislosti toho výroku," uvedla mluvčí komory Helena Chaloupková, podle níž kárný senát není soud.

"Jsem potrestán za svůj způsob provádění advokacie. Za to, že se snažím prokázat, že i advokát může účinně bojovat se zločinem. A zejména za to, že upozorňuji na účast advokátů na páchání trestné činnosti dalších osob," je přesvědčen Láska. Ten se hodlá bránit a proti verdiktu kárného senátu se odvolá a případně se obrátí i na soud.

"Dál budu říkat to, co považuji za správné. Nemohu se smířit s tím, že advokát nemá právo říkat svůj názor, který má ještě velmi dobře podložený fakty a důkazy. Dokud na to budu mít, budu pokuty platit a doufat, že mi soud na základě žaloby proti advokátní komoře dá za pravdu,"dodává. Kandiduje do vedení komory

Paradoxní přitom je, že sám Láska se již dlouho netají kritikou současného vedení advokátní komory. A co víc: kandiduje na členství v jejím předsednictvu. O tom, kdo bude zvolen, rozhodne sněm počátkem října. A mezi Láskovými protikandidáty je i devět současných členů jedenáctičlenného předsednictva komory.

Mluvčí komory Iva Chaloupková ale odmítá byť jen náznak, že by současný tvrdý postup vůči Láskovi mohl s jeho kandidaturou souviset. "Představenstvo ČAK nemůže nijakým způsobem ovlivnit rozhodnutí nezávislého kárného senátu, který je ad hoc sestavován ze členů kárné komise. Ti jsou voleni tajnou volbou vždy na sněmu ČAK," uvedla.

Pravda však je, že nedodala ani jediný případ, kdy by komora takto přísně potrestala nějakého advokáta za kritiku jeho kolegy. Jediný známý případ ostrých sporů mezi advokáty mezi Klárou Samkovou a nyní zástupcem ombudsmana Stanislavem Křečkem skončily stažením žaloby.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi