Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokát si stěžuje na soud. Kvůli zákazu nahrávání líčení

13.9.2013, Brněnský deník, str. 4

Brno – Stížnost k ministerstvu spravedlnosti kvůli postupu Krajského soudu v Brně podal advokát Robert Cholenský. Nelíbí se mu zákaz pořizování zvukových záznamů v soudní síni. Na případ včera upozornila Liga lidských práv, se kterou Cholenský spolupracuje.
Vše začalo, když advokát zastupoval před soudem muže s duševním onemocněním. Soudkyně Dagmar Bastlová mu zakázala pořizování nahrávek, advokát na ni podal stížnost. Tu soud odmítl jako nepřípustnou. Podle ligy vedení soudu argumentovalo údajným zneužitím nahrávek v minulosti a místopředseda krajského soudu Pavel Bachratý doporučil soudcům, aby nahrávání zakazovali.
Zástupci ligy ve včerejším vyjádření upozornili, že na nahrávání má právo účastník řízení, advokát i divák. „Má sloužit k ochraně klienta, protože pokud soudce nesprávně protokoluje výpovědi svědků nebo má nevhodné komentáře, má advokát důkaz, co skutečně zaznělo,“ vysvětlila Zuzana Candigliota z ligy.
S postojem Cholenského souhlasí i Odbor vnější a vnitřní legislativy České advokátní komory. Potvrdila to mluvčí Iva Chaloupková. Vyjádření krajského soudu se včera získat nepodařilo.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi