Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Datové schránky: Ušetřily jen polovinu peněz

24.9.2013, Brněnský deník, str. 14, Jan Klička

Praha – Povinné jsou už čtyři roky, pro některé profese teprve od loňska.
Takzvané datové schránky, které jsou velmi zjednodušeně oficiálním e­mailem, ve kterých komunikují veřejné i soukromé instituce mezi sebou a sobčany,sivzal na paškál Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Odroku 2009 až do roku 2012 za jejich zavedení stát utratil 2,9 miliardy korun. Podle NKÚ ale stát špatně dokladuje, kolik peněz zavedením schránek ušetřil. Původní plán bylo ulevit státní kase o půl miliardy ročně na poštovném. To se zatím nedaří.
„Ministerstvo vnitra nepředložilo kontrolorům žádné doklady, podle kterých by mohli spočítat, jestli vůbec a k jakým úsporám došlo. Stejně tak ministerstvo nedoložilo, jestli zavedení schránek naplnilo i další cíle projektu, tedy zkrácení řízení u orgánů veřejné moci a zefektivnění jejich práce,“ uvedla včera mluvčí NKÚ Olga Málková.
Datovou schránkumáv tuto chvíli asi 504 tisíc subjektů. Jsou mezi nimi všechny orgány veřejné moci, kromě různých institucí a ministerstev třeba i advokáti, daňoví poradci, notáři či exekutoři. Všichni dohromady poslali loni 45 milionů zpráv a stát za to zaplatil 803 milionů korun. Jedna zpráva tak podle NKÚ vyšla na 17 korun.

Proč platíme právníky?
Inspektoři NKÚ přitom v této souvislosti „vypíchli“ zmiňované právní služby. Mezi lety 2008 až 2012 stát za komunikaci notářů, exekutorů či advokátů zaplatil 623 milionů korun.
„Pokud by došlo ke změně zákona a stát přestal platit za datové zprávy soukromých subjektů, jako jsou notáři či exekutoři, otevřel by se prostor k vyjednání výhodnější výše roční paušální platby České poště. A to v řádu desítek až stovek milionů korun,“ navrhl včera člen kolegiaNKÚ Zdeněk Brandt, který kontrolu schránek řídil.
Jenže to se nelíbí právníkům. Oschránky se nikoho neprosili, stát jim komunikaci prostřednictvím datových schránek zákonem nařídil. Kupříkladu Česká advokátní komora (ČAK) kvůli tomu musela školit přes 13 tisíc lidí. „Díky maximálnímu nasazení naší komory proběhla změna bez problémů. Kromě školení jsme vyráběli i videomanuál, jak schránku obsluhovat, není to totiž úplně jednoduché,“ vzpomíná mluvčí ČAK Iva Chaloupková. Vpřípadě advokátů je zákon napsán tak, že povinně musejí přijímat zprávy do datové schránky a dobrovolně je mohou odesílat. Do datových schránek jim přitom chodí i citlivé věci, jako rozhodnutí soudů o vazbě a podobně. „Pokud by stát přistoupil ke zpoplatnění třeba odesílání zpráv, rozhodně za to rádi nebudeme,“ říká Iva Chaloupková.
Ministerstvo vnitra, pod které datové schránky spadají, ale do žádného sporu jít nechce. O zpoplatnění datových schránek neuvažuje. Od letoška dohodlo s Českou poštou novou smlouvu. Neplatí už za jednotlivé zprávy, ale paušál ve výši 500 milionů korun, což ušetří státní kase ročně 250 milionů korun. To je zatím polovina původně avizované úspory. „V letošním roce odešlou uživatelé kolem 50 milionů datových zpráv. To při paušálu 500 milionů korun představuje za jednu zprávu cenu 10 Kč bez DPH. Pro srovnání: cena doporučeného dopisu, jehož roli datová zpráva supluje, je 29 korun,“ uvedl náměstek ministra vnitra Petr Solský.

Ulehčení pro OSVČ
V elektronické komunikaci mezi občany a institucemi v poslední době došlo k vícero změnám. Poté, co Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) o dva roky odložila povinné zasílání neschopenek po internetu, vyšla ČSSZ vstříc i živnostníkům. OSVČ budou i příští rok moci komunikovat se „sociálkou“ v písemné podobě. Původně měly OSVČ komunikovat výhradně elektronicky už od ledna 2014. I nadále tak mohou OSVČ podávat v papírové podobě přehled o příjmech a výdajích za rok 2013, oznámení o zahájení činnosti či přihlášky k účasti na důchodovém a nemocenském pojištění.

„Pokud by stát přistoupil ke zpoplatnění třeba odesílání zpráv, rozhodně za to rádi nebudeme.“ Iva Chaloupková, ČAK
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi