Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Láska si povede deník

26.9.2013, 5plus2, str. 3, Marek Pokorný

Tak trochu v tichosti vstoupil do politiky známý advokát Václav Láska, kterému ale za jeho výroky hrozí vyloučení z advokátní komory.

VOLBY 2013
RAKOVNÍK / Nejznámějším „Rakovničákem,“ který bojuje o vstup do parlamentu, je devětatřicetiletý advokát Václav Láska. Ten vede středočeskou kandidátku Strany zelených. Pro někoho je to možná spojení nečekané, ale Láska s ní dlouhodobě spolupracuje na přípravě jejích protikorupčních zákonů.
Boji s korupcí zasvětil velkou část svého života - kromě toho, že byl řadu let vyšetřovatelem protikorupční policie (odešel z ní znechucen poté, co se ministrem vnitra stal Stanislav Gross), byl jedním ze zakladatelů české pobočky protikorupční organizace Transparency International a do předloňska i předsedou její správní rady.

Pokuta a spor s komorou
Zviditelnil se i tím, že analyzoval kauzu Promopro (o stamiliony předražené akce při předsednictví EU), kdy na základě jeho trestního oznámení padla obvinění, či pro Prahu udělal analýzu nevýhodných smluv pražského dopravního podniku. I ta skončila obviněním bývalého vedení podniku.
Veřejné vody často rozvíří i jeho výroky, za něž mu hrozí vyškrtnutí z advokátní komory. Ta mu před měsícem dala pokutu 200 tisíc korun za prohlášení, že na vyvádění peněz z dopravního podniku se aktivně podílela advokátní kancelář Šachta & Partners.
Podle komory pomluvil jiného advokáta - přitom vůbec nezjišťovala, jestli má Láska pravdu. Ten sám proti komoře kontruje: kandiduje do jejího předsednictva na sněmu počátkem října. Je ale realista. „Advokáti, kteří s komorou nesouhlasí ani na sněm nejezdí, mají nulové šance,“ říká.
A na rovinu přiznává, že pokud se do sněmovny dostane, advokátní praxi si ponechá. „Chtěl bych si udržet kontakt s praxí, navíc to dává finanční svobodu, že nejste závislý na platu poslance,“ vysvětluje. Slibuje, že bude jako poslanec - pokud uspěje - dodržovat to, co požadoval jako kritik politiků. Nevstoupí například do dozorčích rad státních podniků. Nebo si povede veřejně přístupný deník se všemi schůzkami s lobbisty, kde bude zveřejňovat, kdo jej kontaktoval a o čem s ním mluvil. „Pokud by lidé viděli, že je možné se takto chovat, možná by to i voliči jiných stran začali požadovat po svých poslancích. A na síle by ztratil argument, že když není zákon, tak se poslanci transparentně prostě chovat nemůžou,“ dodává.


 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi