Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Policejní rada si v kauze CASA stěžuje na Sokola

27.9.2013, Lidové noviny, str. 3

PRAHA Napětí mezi vyšetřovatelem kauzy CASA a hlavní podezřelou, exministryní obrany Vlastou Parkanovou, graduje.
Spor o to, jestli Parkanová na svoji obhajobu má nárok zveřejnit kompletní výslechy ze spisového materiálu, žene policejní rada Jiří Mazánek i k advokátní komoře.
U profesní organizace si stěžoval na právníka Parkanové Tomáše Sokola. A reakce? Parkanová se Sokolem i jeho stížnost obratem zveřejnili.
Vyšetřovatel Sokolovi vytýká, že mohl porušit povinnosti advokáta mimo jiné tím, že i když byly citlivé údaje ve zveřejněných dokumentech začerněné, lze se k nim díky počítačovým programům dostat. „Druhá skupina protokolů o výslechu svědků byla zveřejněna včetně úvodních stran. Na těchto protokolech o výslechu svědka je vepsáno jméno, příjmení a titul, zaměstnání, státní občanství a národnost,“ vytýká Mazánek obhajobě.
Jenže také Sokol s Parkanovou přešli do ofenzivy. „Domníváme se, že ve stížnosti vyšetřovatel sám nedovoleně užil osobní údaje získané při výkonu veřejné správy,“ vzkázala LN exministryně. Už dříve uvedla, že se nenechá kroky druhé strany při své obhajobě zastrašit.
Přetahovaná mezi policejním radou Mazánkem a obhajobou začala už v srpnu. Tedy se na webu exministryně objevily první materiály ze spisu.
Dozorující státní zástupce Jan Kořán tehdy pohrozil, že by Parkanová mohla putovat i do vazby, pokud ve svém jednání nepřestane.
Po chvíli ale své vyjádření mírnil. „Výrok ohledně úvah policejního orgánu o možnosti podat návrh na vzetí do vazby na obviněnou JUDr. Vlastu Parkanovou se pohyboval pouze v teoretické rovině,“ usměrnil Kořán původní vyjádření.
Trvá však na tom, že přípravné řízení má zůstat neveřejné.
Parkanovou v kauze CASA viní protikorupční policie z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužívání pravomoci veřejného činitele.
Kvůli nákupu letounů prý státu vznikla škoda 658 milionů korun. Pokud by tak Parkanová byla uznána vinnou, hrozí jí až 10 let ve vězení.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi