Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Jediná politická shoda: boj proti exekutorům

30.9.2013, Mladá fronta DNES, str. 1, Jitka Vlková

Malý dluh by neměl raketově vzrůst kvůli nákladům na exekutora a právníky. Snaha odstranit problémy s exekucemi je společná všem velkým stranám, které jdou do voleb.

PRAHA Dostanete 1 000 korun pokuty, ale nakonec zaplatíte přes 17 tisíc. I do tak absurdních výšek se dokáže dostat relativně malý, včas nesplacený dluh. O šestnáct tisíc se přitom podělí exekutor a advokát, kteří dluh vymáhají.
Volební programy politických stran však naznačují, že by se tato situace měla změnit. Téměř všechny navrhují změny, které by mohly výrazně pomoci dlužníkům. Chtějí omezit odměny exekutorů nebo je přísně trestat za chyby, kterých by se dopustili. Je to dost možná jediné téma, na němž se shodnou prakticky všechny strany.
Například ČSSD chce exekutorům snížit jejich paušální odměny. Hodlá také omezit maximální možnou míru nákladů na půjčku tak, aby zabránila lichvě. Navíc má v programu zřízení bezplatných právních poraden, které by lidi chránily před podepsáním nevýhodných smluv.
„U šablonových případů neodpovídají paušální náklady pro exekutora nynějším 3 500 korunám, lze je snížit,“ řekl Jiří Dienstbier, stínový ministr spravedlnosti za ČSSD. Odměna je podle něj nepřiměřená, pokud úkon exekutora zahrnuje jen obstavení účtu nebo nastavení srážek z platu.
Projekt právních poraden by mohl projít i u ODS. Ta je chystala už za Nečasovy vlády, po odvolání tehdejšího ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) se však zastavil. „Záměrem bylo poskytnout granty organizacím, které se už dluhovým poradenstvím zabývají, a zavést právní kliniky při právnických fakultách,“ uvedl Pospíšil.
ODS uvažuje také o tom, že by u malých dlužných částek, jako jsou například pokuty za jízdu načerno, nebylo nutné využívat služeb advokátů. I ty totiž dluh hodně prodražují. „Je k debatě, zda tam, kde advokát být nemusí, přiznávat jen administrativní poplatek pro toho, kdo vymáhání u soudu navrhuje, v rámci stokorun,“ říká Pospíšil.
TOP 09 zase navrhuje zavést plnou odpovědnost exekutora za škody způsobené při jeho činnosti. Pokud například zabaví, co neměl nebo co nebylo dlužníkovo, mohou soudy o odškodnění vyjít draho a dnes je platí stát. Přísný postih pro nezákonné postupy exekutorů a regulaci jejich odměňování má v programu i ANO, KSČM a lidovci. Komunisté také chtějí regulovat nevýhodné půjčky.
Exekutoři jsou přesvědčeni, že odměny jsou nyní přiměřené. „Ministerstvo spravedlnosti už je snížilo v březnu 2012,“ připomíná mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová. Také advokáti se brání, že odměny za jejich služby jsou přiměřené. „Už byly sníženy a jsou, jaké by měly být,“ říká Iva Chaloupková z České advokátní komory.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi