Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Výzva k odkladu občanského zákoníku

12.10.2013, ČT 24, 12:00

Jorga HRUŠKOVÁ, moderátorka
--------------------
Polední Zprávy České televize jsou připraveny, vítejte u nich. Už několik stovek právníků podepsalo petici za odklad o účinnosti občanského zákoníku. Včera je podpořila i Česká advokátní komora. Usnesení schválila na svém sněmu. Veřejnost ani odborníci údajně nejsou na kodex připraveni. Účinný má být od začátku příštího roku.

redaktor
--------------------
Nový občanský zákoník, největší změna v českém právním systému za posledních 20 let. Obsahuje na 3 tisíce paragrafů a dotkne se prakticky každého. Změny přinese například v oblasti sousedských vztahů, vlastnictví nemovitostí nebo ochrany zvířat. V platnost by měl vstoupit od ledna. Podle advokátů ale stát podcenil jeho přípravu.

Karol HRÁDELA, advokát, překladatel usnesení
--------------------
Nám vadí celá koncepce občanského zákoníku, staré slova, to, že si v řadě věcí věci odporuje, ohromná rizika pro veřejnost. Jedná se o zákon, který je dlouhodobě odbornou veřejností kritizován, byť se o tom ve sdělovacích prostředcích nehovoří.

redaktor
--------------------
Současný občanský zákoník vznikl v 60. letech minulého století v éře socialismu, nemůže tedy odrážet řadu změn, které po roce 1989 nastaly. Proto považuji autoři nové normy změnu za důležitou.

Karel ELIÁŠ, právník, hlavní autor návrhu občanského zákoníku
--------------------
Některé otázky naše právo velmi podceňuje a je to jednak oblast majetkových práv, zvláště tedy vlastnictví a potom je to také oblast, která se týká ochrany osobnosti. A to ten nový občanský zákoník se snaží narovnat.

redaktor
--------------------
Hlasy o tom, že účinnost občanského zákoníku by se měla odložit, se tento týden ozvaly i v horní komoře parlamentu. Senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová argumentuje tím, že se řada doprovodných zákonů přijímá na poslední chvíli a chaoticky, což vytváří prostor pro chyby.

Eliška WAGNEROVÁ, senátorka /nestranice za SZ/
--------------------
Je to můj tlak a apel, apel na vládu, protože my to udělat nemůžeme, na to, aby prostě předložila odklad účinnosti.

redaktor
--------------------
Nového občanského zákoníku se v pátek týkala i úplně první Senátem schválená zákonná opatření. V daňovém balíčku senátoři ponechali současnou úpravu zdanění investičních fondů a vypustili možnost kratších odpisů firemního majetku.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi