Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokáti si na sněmu zvolili staronové vedení

14.10.2013, Zpravodajství ČTK

Praha 14. října (ČTK) - Advokáti si na sněmu zvolili staronové vedení své profesní organizace. Důvěru dali společné kandidátní listině současného představenstva České advokátní komory (ČAK), uchazeči usilující o zvolení samostatně vůbec neuspěli. Výsledky voleb dnes ČAK zveřejnila na svém webu. Mezi programovými prioritami vítězů voleb je aktivní zapojení ČAK do legislativního procesu či zlepšení mediálního obrazu advokacie.

Posty v jedenáctičlenném představenstvu, které mimo jiné rozhoduje o vyškrtnutí ze seznamu advokátů, obhájili na pátečním sněmu pro další čtyřleté funkční období všichni jeho stávající členové s výjimkou místopředsedy Jana Brože. Ten se již o místo znovu neucházel. Ze všech kandidátů do představenstva získal největší podporu voličů sedmačtyřicetiletý lídr společné kandidátky a současný předseda ČAK Martin Vychopeň. Nového předsedu zvolí představenstvo v tajné volbě až na své nejbližší schůzi, je však pravděpodobné, že se jím opět stane Vychopeň.

Jednou z priorit, kterou úspěšní kandidáti uvedli ve svém společném programu, je aktivní zapojení komory do legislativního procesu. Mimo jiné chtějí touto cestou vystupovat proti tomu, aby právní služby poskytovali i lidé, kteří nejsou advokáty - například na základě živnostenského zákona. Předpokladem výkonu advokacie a poskytování právních služeb musí podle nich i nadále zůstat povinné členství v České advokátní komoře.

"Na trhu se objevila celá řada naprosto neprůhledných, neodpovědných a nepojištěných 'poskytovatelů' téměř jakékoliv právní pomoci, kteří výkonem své činnosti porušují zákon a často velmi ubližují právním laikům," uvedl Vychopeň v předvolebním interview pro Sněmovní noviny ČAK.

Úspěšní kandidáti také chtějí vytvořit stálou, vyškolenou skupinu advokátů, která bude zastupovat komoru při prohlídkách advokátních kanceláří v rámci trestních řízení. "Výkon této činnosti je nezbytně nutný pro ochranu práv klientů dotčeného advokáta," uvedli ve svém programu.

Zmínili také cíl zlepšit mediální obraz advokacie, která podle nich v posledních letech byla "terčem mediálních útoků". Označili to za jeden ze svých nejtěžších úkolů. "Mediální obraz české advokacie je pravidelně poškozován mediálními skandály některých našich kolegů, ale také nekvalifikovaným informováním o vztahu advokát - klient a o roli a postavení advokáta v justičním systému samotném," napsali.

Jeden z neúspěšných samostatných kandidátů do představenstva, advokát Václav Láska, označil výsledek voleb na svém facebookovém profilu za "hluboké zklamání". ČAK Láskovi nedávno nepravomocně uložila pokutu 200.000 Kč za to, že dal ve svém veřejném vystoupení do souvislosti údajnou trestnou činnost v pražském dopravním podniku s advokátní společností Šachta & Partners.

Neúspěšně se pokoušeli kandidovat i další mediálně známí advokáti - například Roman Jelínek, který zastupuje obžalovaného exposlance Davida Ratha, nebo Jiří Matzner, který je v kauze kolem Jany Nagyové obhájcem generála Milana Kovandy.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi