Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Obhajoba pro všechny

16.10.2013, Lidové noviny, str. 10, Martin Weiss

Důležitější než „nevhodná forma“ je vláda práva
POZNÁMKY
Advokát Petr Kočí se dostal do povědomí veřejnosti poněkud nechutným způsobem obhajoby své klientky Lucie Šlégrové. Tato někdejší členka rozpuštěné Dělnické strany byla obžalována z projevu sympatií k neonacismu a Kočí vznesl námitku podjatosti vůči soudnímu znalci opírající se mimo jiné o jeho židovský původ. Vzhledem k tomu, že souvislost mezi původem a osobní podjatostí nebyla příliš upřesněna, a nadto se ukázalo, že znalec židovského původu ani není, dostavila se pochopitelná negativní reakce. Lze se dohadovat, že advokát tímto klientce příliš nepomohl.
Něco jiného je ale zamezit takovému advokátovi ve výkonu povolání, o což se snažila advokátní komora. Teď své rozhodnutí korigovala a pouze mu uložila pokutu za „nevhodnou formu“ námitky.
Nezbývá než opakovat: vláda práva se od bezpráví liší mimo jiné právě tím, že i lidé nesympatičtí, nevyznávající stejné hodnoty jako my mají právo na spravedlivý proces. Jeho součástí je účinná obhajoba, která slouží klientovi, a ne záměru státu někoho potrestat. Projev, za nějž byla Šlégrová stíhána, lze zjednodušeně převyprávět tak, že si mocní dělají, co chtějí, a že ten bordel je potřeba vymést (lze ho převyprávět i jinak, ale soud má šetřit práva obviněného a svobodu projevu). Vystoupení některých lidí, kteří se možná za deset dnů dostanou do sněmovny, lze převyprávět podobně. Naštvanost a odmítání dosavadního konsenzu nelze zákonem zakázat.
Skutečnou pointou je, že soud Šlégrovou 3. října zprostil obžaloby. Stejně jako dřív některé jiné Kočího klienty obviněné z různých verbálních či symbolických zločinů. Jestli by nad formou i nad obsahem neměli uvažovat taky žalobci a znalci posílající na lavici obžalovaných lidi, kteří tam podle soudů nepatří.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi