Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Věřím, že klienti dostali pozitivní signál

16.10.2013, Lidové noviny, str. 2, Veronika Berná

Do patnácti dnů musím zaplatit pokutu, rozhodnutí odvolacího kárného senátu je pravomocné. Až pak je možné podat správní žalobu. Uvažuji o ní, řekl LN právník Petr Kočí. Kvůli tomu, jakým způsobem hájil ženu obžalovanou z údajné propagace nacismu, se zhruba dva roky popotahuje s Českou advokátní komorou.

* LN Odvolací kárný senát České advokátní komory uvedl, že vaše námitka podjatosti znalce kvůli jeho židovskému původu byla přípustná. Na druhou stranu vám vyměřil pokutu sto tisíc korun. Jak si tento rozpor vykládáte?
Ve sporu šlo o to, zda je námitka spočívající v etnickém původu znalce možná. Tedy zda je v každém případě nepřípustná, či zda smí být podána. A odvolací kárný senát došel k závěru, že obecně přípustná je, což vnímám jako zásadní. Pokuta se týká formy, jakou byla námitka sepsána. Tato forma je mi vytýkána. Ovšem, jak jsem řekl: Je důležité, že v tom, co mi bylo vyčítáno třeba i ze strany médií nebo České advokátní komory - tedy že je nemožné do námitky etnický původ zamotávat -, jsme s odvolacím kárným senátem zajedno. Uvádí, že v tomto případě to šlo.

* LN Rozhodnutí, tedy i udělení pokuty, můžete napadnout správní žalobou. Uděláte to?
Zvažuji to, ale musím se nejprve na věc podívat podrobněji. Celá ta záležitost trvá poměrně dlouho, asi dva roky.

* LN Sankci musíte zaplatit hned, nebo až podle výsledku žaloby?
Musím ji zaplatit do patnácti dnů. Rozhodnutí odvolacího kárného senátu je pravomocné. Až pak je možné, myslím, že ve lhůtě dvou měsíců, podat proti celému rozhodnutí žalobu. S tou je to podobné, jako když se dává žaloba například proti rozhodnutí o přestupku. Takové věci řeší správní soudy. Můj případ by se k České advokátní komoře už vůbec dostat neměl. Ledaže by soud v rozhodnutí komory našel nějaké pochybení a vrátil jí věc zpátky.

* LN Kdybyste se dnes dostal do stejné situace, tedy znovu obhajoval členku Dělnické strany sociální spravedlnosti Lucii Šlégrovou, která za výroky na shromáždění v Litvínově čelila obžalobě z propagace nacismu a antisemitismu, postupoval byste stejně jako před dvěma lety? Podal byste vůči stejnému znalci stejnou námitku?
Pro mě je zásadní, že obhajoba byla úspěšná. Klientka byla před měsícem zproštěna obžaloby. Vždy se snažím udělat pro klienta maximum.

* LN Když jste s obhajobou Šlégrové začínal, přemýšlel jste o tom, co vaše námitka může vyvolat? Uvědomoval jste si, že bude nejspíš negativně vnímána?
Nad obsahem námitky jsem se hodně zamýšlel a došel jsem k závěru, že je přípustná. Jinak bych ji nepodával. Hledal jsem, kdy byly obdobné námitky v minulosti vznášeny, a k rozhodnutí jsem došel na základě těchto historických analogií. Trestní obhajoba je taková, jaká je. Někdy je potřeba zastat se klienta proti postupům orgánů činných v trestním řízení důrazně.

* LN Jak celá kauza ovlivnila výkon vaší profese? Mohl jste normálně pracovat?
Advokacii jsem vykonávat nepřestal. Kárný senát mi sice dvakrát vyměřil roční zákaz činnosti -podruhé poté, co jeho původní rozhodnutí zrušil odvolací senát -, ale tato rozhodnutí nebyla pravomocná. Jinými slovy: zákaz činnosti nenabyl účinnosti.

* LNA co klienti? Pocítil jste, že by kauza nějak ovlivnila jejich vztah k vám, jejich důvěru ve vaši práci?
Věřím, že klienti dostali pozitivní signál, který říká, že budu ochoten se jich zastat a že státním úřadům - navzdory nátlaku - neustoupím.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi