Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Odvolací senát zmírnil trest. Za rasistické osočení zaplatí advokát pokutu

15.10.2013, lidovky.cz

Advokát Petr Kočí má za námitku podjatosti znalce kvůli jeho židovskému původu zaplatit pokutu 100 tisíc korun. Rozhodl o tom odvolací kárný senát České advokátní komory (ČAK), který Kočímu zmírnil původně uložené opatření v podobě ročního zákazu výkonu advokacie. Sdělila to mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

Rozhodnutí bude pravomocné doručením, Kočí se proti němu může bránit žalobou u soudu. "Odvolací kárný senát přihlédl ke skutečnosti, že - ač jde o mimořádně závažné porušení povinnosti advokáta, zejména etického kodexu - nebyl dotyčný advokát doposud kárně stíhán a bylo by nepřiměřené uložit mu kárné opatření spočívající v dočasném zákazu výkonu advokacie," zdůvodnila rozhodnutí Chaloupková.

Kočí hájil v trestním řízení členku extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti Lucii Šlégrovou, která byla za výroky na shromáždění v Litvínově obžalována z propagace nacismu a antisemitismu. Při jednání u Okresního soudu v Mostě vznesl námitku podjatosti znalce Michala Mazla, kterou mimo jiné odůvodnil i jeho údajným židovským původem. Znalcův původ vyvodili Šlégrová s Kočím z příjmení Mazel, které podle nich vzniklo z hebrejského slova Moše.

Advokát si rozhodnutí odvolacího kárného senátu vykládá tak, že mu dal v zásadní otázce zapravdu. Sdělil, že podle senátu byla námitka spočívající v etnickém původu znalce s ohledem na předmět znaleckého zkoumání obecně přípustná. Pokutu prý dostal za nevhodnou formu námitky.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi