Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokát známé neonacistky Šlégrové opět provokuje

16.10.2013, prvnizpravy.cz

Právní zástupce známé neonacistky Lucie Šlégrové Petr Kočí před časem vyvolal skandál výroky na adresu soudního znalce Michala Mazla. Tvrdil, že jako osoba židovského původu je podjatý a má tendenci reagovat na otázky holocaustu se zvýšenou citlivostí.

Odvolací kárný senát České advokátní komory nyní rozhodl, že Kočí má za svůj výrok zaplatit pokutu 100.000 korun. Původně Kočímu na rok zakázal činnost. Právník na rozhodnutí komory reagoval prohlášením, že v zásadní věci kárný senát vyslovil souhlas s jeho původním tvrzením, a že tedy jeho námitka o židovském původu Michala Mazla byla přípustná.

"Odvolací kárný senát přihlédl ke skutečnosti, že - ač jde o mimořádně závažné porušení povinnosti advokáta, zejména etického kodexu - nebyl dotyčný advokát doposud kárně stíhán a bylo by nepřiměřené uložit mu kárné opatření spočívající v dočasném zákazu výkonu advokacie," zdůvodnila rozhodnutí  mluvčí ČAK Iva Chaloupková pro ČTK.

Petr Kočí obhajoval Lucii Šlégrovou, která byla obviněna z propagace antisemitismu a nacismu za její prohlášení na demonstraci v Litvínově. U soudu v Mostě pak podal námitku proti Michalu Mazlovi, který k případu jako soudní znalec vypracoval posudek. Jeho údajný židovský původ vydedukoval Kočí se Šlégrovou podle jeho příjmení, které prý vzniklo z hebrejského jména Moše.

"Jako osoba židovského původu znalec bezesporu vnímá velmi citlivě otázku šoa (holokaustu) a německého nacionálního socialismu, a jako řada dalších soukmenovců má tendenci reagovat se zvýšenou citlivostí, která může přerůstat až v nepatřičnou vztahovačnost, na jakékoli náznaky v tomto směru," napsal tehdy Kočí ve stížnosti. Soud ji zamítl jako naprosto irelevantní.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi