Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Tvůrci občanského zákoníku: Odložení účinnosti by bylo neseriózní

18.10.2013, Právo, str. 4

Dva z právníků, kteří se významně podíleli na přípravě nového občanského zákoníku – profesor Karel Eliáš z Ústavu státu a práva Akademie věd a Filip Melzer, pedagog a bývalý náměstek ministra spravedlnosti za ODS, odmítli včera v Praze názory, že kvůli nepřipravenosti justice, dalších právnických profesí i firem je nutné odložit účinnost nového občanského zákoníku.
Podle něho se mají občané i právnické osoby řídit již od ledna 2014. „Není vůbec pravda, že například justice je na nový zákoník nepřipravená. V její justiční Akademii již dva roky naplno běží příprava, nikdy nebyla tak intenzívní jako nyní. Školení soudců probíhá v sídlech všech krajských soudů,“ uvedl Melzer.
Obdobně se podle jeho slov připravují na novou normu i profesní komory – Česká advokátní komora, Notářská komora i Exekutorská komora.
„Když účinnost odložíme, tak všem, kteří se poctivě připravovali, plivneme do tváře. Řekneme jim: Co jste dělali, bylo naprosto zbytečné. Odložení účinnosti proto těžko může seriózní politik prosazovat, “ zdůraznil Melzer.
Kromě toho někteří lidé již podle nového zákoníku pořizují závěti a sepisují se i smlouvy s odloženou účinností.
Profesor Eliáš upozornil, že každý měl na přípravu dost času. „Paragrafované znění nového zákoníku bylo v podstatě dokončeno v roce 2005 a od té doby se o něm diskutuje,“ uvedl Eliáš.
Názory, že by se účinnost zákoníku měla odložit, zaznívají podle obou právníků nyní na některých politických předvolebních mítincích.
Také sněm České advokátní komory minulý pátek v okamžiku, kdy v jednacím sále byl jen zlomek účastníků, odhlasoval usnesení, aby předsednictvo komory učinilo kroky k odložení účinnosti nového zákoníku.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi