Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

O tom, jak advokáti „nechtěli“ nový kodex

24.10.2013, Právní rádce, str. 3, Jan Januš

Sněm České advokátní komory přijal usnesení, kterým vyzývá odpovědná místa k odložení účinnosti nového občanského zákoníku. Zdá se tak, že se advokáti – jako stav, zahrnující možná vůbec nejvyšší počet příslušníků právnických profesí – proti kodexu vymezili a nelíbí se jim. Opravdu se to ale jenom zdá.
Usnesení navržené Karolem Hrádelou, o jehož jednotlivých bodech se hlasovalo zvlášť (advokáti například odmítli výtku, že je kodex zastaralý a obsahuje problémy nepřekonatelné výkladem), totiž podpořilo jen 125 právníků.
A to prakticky až na druhý pokus, zjednodušený do jedné věty. Jejich celkový počet v sále v tu chvíli převyšoval jen číslo 200.
Jak v ten samý den uvedl ve svém projevu předseda České advokátní komory Martin Vychopeň, v současnosti máme registrováno více než 11 tisíc advokátů a zhruba 3500 advokátních koncipientů. Nové představenstvo komory – opět ten samý den – volilo dle prezentovaných čísel přes 1700 volitelů.
Sice je pravda, že jsem šel na práva (stejně jako třeba Tomáš Sokol, který se k tomu onoho vzpomínaného dne veřejně přiznal) minimálně částečně kvůli tomu, že neumím moc počítat – ale nejsou ty výše popsané poměry dosti zásadní?
Chápu, že se usnesení přijímá určitou procedurou, nějakými počty a podle stanovených pravidel.
Nezpochybňuji, že když je toto dodrženo, de iure vše platí. Ale platí to i de facto? Řekl bych, že ne. Výše popisované usnesení tak fakticky a reálně vůbec nic neznamená.
Samozřejmě, že rekodifikace má své chyby. Uvědomují si to i sami její autoři. Na podobná gesta ale už je prostě pozdě, zvlášť když Senát konečně pustil daňové změny.
Vyvolávat další nejistotu a pochybnosti o účinnosti nemá smysl. Lepší je o těch chybách či problémech debatovat a snažit se najít řešení.
Například Petr Čech tak pro nás připravil sérii kratších článků o sporných místech v rekodifikaci, která bude pokračovat i v příštích číslech Právního rádce. Diskuse je otevřená a rád do ní přivítám kohokoliv s relevantním stanoviskem. Neváhejte se prosím ozvat.
Zároveň si ale musíme pořád uvědomovat, že je nutné pamatovat i na jiné předpisy. Třeba na zákon o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim. Padly totiž první tresty. Ta mrtvola, o které se dosud říkalo, že jsme ji vystavili na katafalk jen z piety k mezinárodním smlouvám, tak ožívá. V tématu aktuálního čísla jsme se proto zaměřili na nové poznatky a na to, co je nutné udělat, aby se obchodní korporace nedostala do problémů.
A mimochodem, právní předpisy účinné od příštího roku počítáme už nyní v desítkách, což také něco znamená. Ale raději zpět, to už zase zavání matematikou.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi