Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokátní komora musí být aktivní

24.10.2013,Právní rádce, str. 33, Stanislav Servus

PRÁVO OČIMA...
... STANISLAVA SERVUSE
Bez ohledu na to jak dopadly volby do orgánů České advokátní komory, není jistě pochyb o tom, že z hlediska budoucnosti naší profese je neustálé posilování činnosti advokátní komory nezbytné.
Úlohu advokátní komory nelze omezit na pouhou regulaci a kontrolu oboru. Advokátní komora má též chránit zájmy advokacie, a to samozřejmě při respektování všech etických i právních norem.
Advokacie je velmi široký obor. Pro některé je to stále klasické poskytování právních rad, sepisování dokumentů a zastupování u soudu. Pro jiné zase poradenský byznys blízký auditorským společnostem z tzv. velké čtyřky. Advokacie je a může být samozřejmě obojím. Velké kouzlo našeho svobodného povolání spočívá zejména v možnosti naší volby, jaký typ advokacie chceme provozovat.
Vždy se však jedná o podnikání. A to v poměrně tvrdých tržních podmínkách. Toto ostatně dokazují stále častější setkání s kolegy, kteří místo práce v advokacii, kterou dříve upřednostňovali, zvažují práci interního právníka či soudce. Důvodem je často předpokládaná větší stabilita a jistota (což je v případě soudce celkem nezpochybnitelné) a méně stresu (což už pravidlem určitě není).
Advokátní komora má svým členům napomáhat své povolání, resp. podnikání řádně realizovat.
Dle mé zkušenosti se v tomto jednotlivé národní advokátní komory velmi liší. Kolegové z Polska mne například informovali, že v Polsku má být stále možné poskytování právních služeb i neadvokáty a jejich komora na změnu prý netlačí. V USA je zase třeba obvyklé, že k průběžnému vzdělávání advokáta patří i kurzy v oblasti managementu.
Advokátní komora má též napomáhat zvyšovat reputaci našeho stavu. Bohužel totiž stále platí, že na tom nejsme o mnoho lépe než kolegové exekutoři (a to se jak komora, tak velká řada z nás věnuje i činnosti pro bono). Komora má jistě prostředky (ač samozřejmě limitované) k realizaci obojího.
Důležitá je však ochota a chuť vize naplňovat.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi