Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokát obviněný s Havlínem si nechal pozastavit činnost

30.10.2013

Praha 30. října (ČTK) - Advokát Karel Matějka, který čelí společně se soudcem Ondřejem Havlínem a dalšími lidmi obvinění z korupce, sám požádal Českou advokátní komoru (ČAK) o pozastavení výkonu advokacie. Představenstvo komory tak musí ukončit vlastní řízení o možném pozastavení Matějkovy advokátské činnosti, které zahájilo poté, co byl obviněn. ČTK to sdělila mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

Mluvčí upřesnila, že Matějka požádal o pozastavení výkonu advokacie k 1. listopadu 2013. Odvolal se při tom na ustanovení zákona o advokacii, podle nějž komora výkon advokacie pozastaví, pokud advokátovi po déle než čtyři měsíce brání v činnosti překážka. Po dobu pozastavení výkonu advokacie advokát nesmí poskytovat právní služby.

Komora s obviněným Matějkou zahájila řízení už koncem února, dodnes však nerozhodla. V kuloárech se hovořilo o tom, že projednání věci blokoval samotný Matějka, který se nedostavoval na jednání. Vyjádření advokáta ČTK shání.

Matějka čelí společně se soudcem Havlínem z Obvodního soudu pro Prahu 2, státním zástupcem Františkem Fialou, advokátním koncipientem a někdejším šéfem policejní inspekce Borisem Šteflem a dalšími dvěma lidmi obvinění z nepřímého úplatkářství, přijetí úplatku, podvodu, vydírání a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle dostupných informací údajně zahlazovali za úplatky trestné činy v dopravě.

ČAK v této souvislosti řešila i možné pozastavení výkonu právní praxe koncipientovi Šteflovi, v létě se však rozhodla k tomuto kroku nepřistoupit. Zdůvodnila to tím, že policie muže viní v souvislosti s jevem, jenž se děje běžně a na nějž komora dlouhodobě poukazovala. Štefl údajně žádal soudce, aby v určité trestní věci ustanovil obhájcem ex offo jeho zaměstnavatele, a nikoliv toho advokáta, který měl být na základě seznamu na řadě. Policie věří, že měl snahu svého zaměstnavatele zvýhodnit.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi