Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Zákoník už zastavit nejde

9.11.2013, Lidové noviny, str. 3, Miloš Šenkýř

Šance vypršela, přiznala i poslankyně, která trvala na odložení občanského zákoníku
nový občanský zákoník
BRNO/PRAHA V tuzemsku není nikdo, koho se těch 3081 paragrafů nedotkne. Nový občanský zákoník, zákon „od kolébky po rakev“, zasáhne rodinné vztahy, nákupy i spolky maminek. Do dne D zbývá 54 dnů a vzdor četným námitkám je jasné: zastavit ho už nelze.
Pro LN to včera potvrdila poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM), která hned v den vyhlášení volebních výsledků podala návrh na odsun účinnosti předpisu. „Vyšlo najevo, že to nejde technicky stihnout. K návrhu se vyjadřuje vláda, té musí návrh poslat předseda sněmovny, kterého budeme mít nejdříve 25. listopadu. A pak na to kabinet má 30 dnů. To už nejde,“ přiznala včera pro LN. „Fakticky už není šance ho zastavit, přestože to i další politici slibovali,“ dodala.
Nemožná je totiž i druhá verze, že by odklad navrhla vláda jako zákonné opatření Senátu nebo později nové sněmovně jako zákon ve stavu legislativní nouze.
„S touto romantickou představou se už všichni rozumní lidé rozloučili,“ oznámil už před měsícem premiér v demisi Jiří Rusnok, když k němu dorazilo například stanovisko části advokátní komory nebo Sdružení nájemníků. I oni chtěli zákoník odložit.
Vlak je rozjetý, připouštějí i politici. „Naši experti mají vůči novému občanskému zákoníku řadu výhrad, ale říkají, že už je potřeba tu věc pustit, už je vysoké datum,“ konstatovala v České televizi třeba místopředsedkyně hnutí ANO 2011 Věra Jourová.
Stále přitom platí: obsah a dopady klíčové normy důkladně neznají ani mnozí z těch, pro něž bude denním chlebem: právníci.
Autor: Podle zákoníku už teď vznikají smlouvy i závěti Autoři jsou přesvědčeni, že snahy o zastavení jsou nesmysl. „Reálně by hrozilo, že nastanou ještě větší problémy, než kterých se někteří politici hrozí,“ řekl LN hlavní autor zákoníku Karel Eliáš.
Podle něj už teď vznikají smlouvy odvolávající se na nový zákoník, banky transformují své podmínky. „Problém může nastat i v takových věcech, jako jsou závěti, které by byly připraveny nyní – a zákoník to v přechodných pravidlech umožňuje,“ podotkl. I kdyby ryze teoreticky byla cesta zpět možná, prakticky už je i podle něj nereálná. Odborníkům i prostým lidem nezbývá než se na změnu připravit. A to přesto, že třeba vyšlo jen minimum „biblí“ právníků při podobných změnách – takzvaných komentovaných znění.
Například z pětidílné verze s komentáři, která bude stát 12 tisíc korun, je na trhu pouze jeden svazek. Zbylé avizuje vydavatelství C. H. Beck na první měsíce příštího roku.
Problémem přitom není ani samotný kodex, který ve Sbírce zákonů vyšel již 12. března 2012 a zabral 344 stran. Jde hlavně o navazující předpisy – zákony, nařízení a vyhlášky. Těch je řada a na mnohých ještě neoschl inkoust po podpisech členů vlády, která je odkývávala. A kvalitu prověří až čas.
„To, jak pozdě vznikaly, je jedním z rizik,“ přiznal pro LN třeba nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Připomněl, že zákoník do života uvádí nové pojmy i termíny, které si experti musí osvojit.
Obavy se týkají i toho, jak se s nástupem vyrovnají soudy. Ty budou mít komplikovanou situaci: část sporů budou řešit podle dosavadní úpravy, další podle nové.
Pozadu jsou firmy, před chybami varují daňoví poradci „Soudci Nejvyššího soudu již několik měsíců školí kvůli novému zákoníku soudce nižších stupňů, a to jak přímo na soudech, tak i v Justiční akademii Kroměříž,“ hájí připravenost justice mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. Část seminářů absolvují i vyšší soudní úředníci či asistenti soudců.
Zásadní je situace třeba ve firmách. Průzkum advokátní kanceláře Ambruz & Dark Deloitte Legal ve 108 tuzemských společnostech minulý týden prokázal, že se šest podniků z deseti na změnu intenzivně připravuje, naopak v osmi procentech ještě dopady neřešili.
Na problém upozorňují i daňoví poradci. Vedení jejich komory včera v Brně varovalo před zmatky, které mohou nastat. Některé navazující zákony, které se týkají i daní, jsou nyní schváleny jen zákonným opatřením Senátu a musí je potvrdit nová sněmovna.
Končí norma fungující 50 let, novou stíhá kritika Nový zákoník vznikal postupně celých 11 let. Nahradit má nejen dosavadní předpis z roku 1964, který se už více než sedmdesátkrát (a často velice zásadně) měnil, ale také mnoho dalších zákonů.
Bude tak definovat mimo jiné také vazby, které se týkají rodiny, majetkových práv včetně dědictví či nájmu bytů, ale také vytváření sdružení a spolků či některá témata spotřebitelská. Zákon mění i už zaběhlou terminologii, vrací se ke starším označením(což někteří odborníci kritizují):měla by se například opět používat pozůstalost místo dědictví, svéprávnost místo způsobilosti k právním úkonům, spolky místo občanských sdružení, znovu se objeví například výraz výměnek.
Kritice části odborníků čelí kvůli složitosti, celkovému pojetí, ale i oprašování starých výrazů.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi