Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokát Němec: Developeři se potácejí na hraně insolvence

29.11.2013, tyden.cz, Jiří Zatloukal

Samozřejmě jsou klienti nebo situace, kdy musíte za klientem zajet i na dovolenou, říká Robert Němec, partner advokátní kanceláře PRK Partners.

Pracujete pro řadu velkých byznysmenů. V čem jsou jejich požadavky jiné, když to srovnáme s velkými korporacemi?
V první řadě privátní klient vyžaduje skutečnou právní radu, protože má vlastní zájem na výsledku. Nevyhledává právní radu, aby pokryl svoji odpovědnost, ale aby ošetřil rizika. Navíc, u privátních klientů, když to vezmu na příkladu fúzí a akvizic, plní advokát někdy i roli investičního poradce, který radí se strukturováním transakce. To co obvykle neděláme, je, že bychom pro klienta aktivně vyhledávali nebo zprostředkovávali obchodní příležitosti… Nicméně pokud má klient nějakou investiční příležitost, můžeme to se souhlasem klienta říct našim ostatním klientům.

Děláte i extravagantnější právní služby, jako například když je klient na dovolené a chce něco zařídit, zajedete za ním?
Samozřejmě jsou klienti nebo situace, kdy musíte za klientem zajet i na tu dovolenou, ale víc se držíme té profesionální stránky.

Viděli jsme nyní obří transakci, kdy skupina PPF Petra Kellnera koupila majoritní podíl v tuzemském telefonním operátorovi Telefónica. Oživuje se podle vás trh fúzí a akvizicí?
Určitě se oživuje. Z pohledu advokátního byl rok 2013 téměř dvojnásobný oproti 2012. Tato data jsou ze soutěže právnická firma roku, kde advokátní kanceláře reportují svůj podíl na transakcích tohoto typu. Mohou být trochu zkreslená, protože na každém dealu pracují kanceláře na dvou stranách. Na některých obchodech pak pracuje advokátních kanceláří více.

Potkávají se více i ceny mezi kupujícími a prodávajícími?
Trh se evidentně hýbe. Pokud někdo měl v úmyslu před dvěma třemi lety udělat exit z rodinné firmy, kterou vybudoval, většinou se to pozdrželo. Protože trh nebyl aktivní, čekalo se na oživení, které myslím nyní přichází.

Které sektory ekonomiky jsou nejaktivnější?
Největší akvizice podle mých zkušeností probíhaly v telekomunikacích, bankovnictví a energetice. V energetice dochází k určitému přeskupení. Jednotlivé společnosti se koncentrují na segment trhu, kde jsou silné, a opouští oblasti, kde nemají pozici dostatečně vybudovanou. Firmy, které byly aktivní více ve výrobě elektřiny, prodeji plynu či teplárenství, se více soustředí na oblasti, ve které mají silnější pozici.

Když se podíváte obecně na situaci firem, jsou v lepší situaci než těsně po krizi?
Krize zasáhla nejvíc stavebnictví a developerské firmy, kde je skutečně v důsledku totálního zastavení aktivit na několik let stále hodně firem, které se potácejí na hraně insolvence. Nevím, jestli to ale nutně souvisí s krizí.

Dělali jste hodně na restrukturalizacích a insolvencích firem. Co v současnosti nejvíc trápí firmy?
V době před finanční krizí firmy velmi razantně rostly, a ten růst byl často financovaný z externích bankovních zdrojů. Firmy si vytvořily nové výrobní kapacity, zainvestovaly do technologií, ale v důsledku oslabení obchodu a krize, nebyly schopny své závazky splácet.

Firmy měly velké oči?
Boom byl poměrně razantní - a je jedno v jakém oboru, protože jestliže je boom ve stavebnictví, živí to například řadu strojírenských firem, které vyrábějí stavební stroje - ano, myslím, že firmy měly velké oči, že ekonomika poroste. Ekonomika nerostla tak rychle, jak očekávaly, a ony neutáhly dluh. Řada developerů investovala do drahých projektů a pozemků a následně došlo ke zpoždění v realizaci těchto projektů. A samozřejmě rok či dva, pokud máte poměrně intenzivní externí financování, je dost dlouhá doba na to, že kvůli dluhové zátěži přestane být projekt realizovatelný.

Myslíte, že firmy se s tím už vyrovnaly?
Řada firem se s tím vyrovnala, prošla reorganizací. Projekty se očistily, řada z nich se prodala s diskontem. Nedávno jsme pro jednoho investora kupovali pozemek, který byl připraven pro rezidenční výstavbu. Prodávající společnost ho nakupila před krizí za relativně vysokou cenu a vzhledem k tomu, že na něm několik let nemohla projekt realizovat, dluhové náklady za těch několik let projekt zatížily do té míry, že už ho nebylo možné realizovat. Prodávající společnost tak byla nucena prodat projekt s diskontem a nový investor může projekt realizovat.

Myslíte, že je hodně takových příležitostí kupovat zadlužené projekty či pozemky?
V oblasti realitních projektů určitě. Ještě budou na trhu.

Jak změnila krize poskytování právních služeb? Musíte jít s cenami dolů?
Firmy začaly podstatně víc hlídat své náklady, a to se samozřejmě týká i nákladů na právní služby Neprojevilo se to ani tak v nominálních sazbách, ale klienti si začali více hlídat rozpočet na konkrétní transakce. Došlo k odklonu od čistých hodinových sazeb a stanovení pevných nebo maximálních rozpočtů na konkrétní právní služby.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi