Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokát státu: Soudy kvůli MUS poběží ještě dlouho

2.12.2013, Hospodářské noviny, str. 4, Luboš Kreč

Právní kancelář PRK Partners zastupuje Česko u švýcarských soudů v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti až od roku 2011. Po pátečním verdiktu, podle něhož nemá Praha nárok na nic ze 14 miliard korun zabavených skupině uhlobaronů, říká zakladatel PRK Marek Procházka: „Je nakonec dobře, že se Česko k trestnímu řízení s privatizátory MUS nepřipojilo. Přípravy by stály spoustu peněz a výsledek by byl zřejmě stejný jako nyní.“
Dosud byl přitom fakt, že Češi zůstali i přes několikeré urgence Švýcarů stranou, považován za hlavní handicap. Jenže ke sporu se na rozdíl od české vlády včas přihlásila nástupkyně Mostecké uhelné, společnost Czech Coal Services, ani ta ale u švýcarského soudce Jeana-Luca Bachera nepochodila – odmítl jí přiznat jakékoli odškodné s tím, že jde jen o prázdnou schránku. Nález soudu v Bellinzoně zaskočil i švýcarské prokurátory, kteří tunelování MUS rozpletli a české škody odhadli na dvě miliardy.
Několik cest „Máme teď několik možností, jak pokračovat. Musíme je zvážit. Jasné ale je, že to bude ještě trvat měsíce, či spíš roky,“ řekl HN advokát Procházka, který má se švýcarskou justicí bohaté zkušenosti, působí například v Česko-švýcarské obchodní komoře a jeho kancelář už dřív pomáhala vládě úspěšně vymáhat ve Švýcarsku dluhy po bývalé Jugoslávii.
Jednou z variant je diplomatická cesta, tu už zmínila i švýcarská státní zástupkyně Graziella de Falco Haldemannová. Žádostí o mezinárodní právní pomoc by česká vláda v podstatě poprosila tu švýcarskou, aby jí část zkonfiskovaných miliard poslala. Soud ve svém rozsudku totiž potvrdil, že český stát byl při privatizaci MUS poškozen, vadilo mu ale, že výše škody je spíš odhadem než skutečným propočtem. Další možností je buď takzvaná restituce, nebo civilní žaloba ve Švýcarsku proti skupině odsouzených miliardářů. „Musí se čekat, až bude rozsudek v hlavní věci pravomocný, a pak případně půjde uplatňovat nároky vůči odsouzeným na civilněprávní půdě. Nicméně tím se ztrácí čas, a než přijde na řadu, možná už nebude, z čeho by se český stát uspokojil,“ upozorňuje švýcarský advokát Rudolf Rentsch, který kauzu sleduje. Vleklý proces Jde o to, že soud v Bellinzoně rozhodl – zatím nepravomocně –, že škoda, která vznikla švýcarskému státu, je přes 700 milionů franků, tedy ještě víc než oněch již zabavených 14 miliard. Antonínu Koláčkovi, Petru Krausovi, Jiřímu Divišovi, Marku Čmejlovi a Oldřichu Klimeckému tak hrozí, že kromě nástupu do vězení od nich Švýcaři budou vymáhat ještě další miliardu korun. Všichni už v pátek vzkázali, že se odvolají.
Jisté zatím je jen to, že boj o miliardy ze švýcarských kont bude ještě trvat hodně dlouho. Podle Marka Procházky bude minimálně měsíce trvat jen to, než páteční verdikt dostanou písemně všechny zúčastněné strany sporu: „Figuruje tam například několik desítek offshorových firem.“
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi