Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Občanský zákoník: k nezaplacení

30.11.2013, Lidové noviny, str. 2, Petra Jůzlová, Miloš Šenkýř

Byznys s „novým občanem“ – Změna nejdůležitějšího zákona v Česku přinese milionové obchody

Kurzy, knihy, školení...
Začátek platnosti zákona, který zasahuje do života všech, přinese velký byznys i velké náklady. Firmy je počítají i v desítkách milionů.

Kolik už mě stál nový občanský zákoník? Desetitisíce a nejsme u konce, tvrdí advokát Karol Hrádela. „Školení stojí v lepším případě dva tisíce za den, jsou jich třeba desítky,“ svěřuje se LN. A nezastírá, že je kritikem normy.
„Při tak rozsáhlé změně měl stát zajistit i zveřejnění komentovaných verzí zákona na internetu zdarma,“ dodává. Jenže to se nestalo, zůstalo u tematického webu ministerstva spravedlnosti.
Proto kdo bude chtít mít podobný komentovaný dokument v knihovně, zaplatí tisíce až desetitisíce. Třeba pětisvazková edice z právnického nakladatelství C. H. Beck vyjde se slevou na 12 tisíc korun – čtyři svazky ale spatří světlo světa až příští rok.
Banky: Bude nás to stát miliony Zavedení nové normy pocítí běžní lidé nejen jejím přímým zásahem do životů. Nepřímo se odrazí i v účtech od firem, pojišťoven či třeba bank. Zejména finanční instituce přiznávají, že musí školit pracovníky, upravovat smlouvy i počítačové systémy.
„Výši nákladů spojených s implementací nového občanského zákoníku nebudeme zveřejňovat,“ sdělil LN mluvčí GE Money Bank Pavel Zúbek.
Další finanční instituce jsou ale konkrétnější. „Změny přímo související se zákoníkem, například úprava smluv, pojistných podmínek, nastavení procesu likvidace, si vyžádaly náklady ve výši deset milionů korun,“ upřesnil Milan KáňazKooperativy. Až o desítkách milionů mluví i další banky.
Finanční ředitel společnosti FINEP Štěpán Havlas označuje změnu za značně nákladnou, přijde je až na stovky tisíc korun za školení a právní služby. „Vedle toho je pro nás nezbytné zajistit i změny systémů, nicméně vzhledem k tomu, že podobné změny, i když daleko menšího rozsahu, se téměř každoročně dějí například v souvislosti s DPH, jsme na ně zvyklí,“ připomíná.
Změny však nečekají jen na giganty: zákoník změní také drobnosti, jako třeba právní formy některých firem či sdružení. I takové maličkosti, jako například razítka, pak mohou v součtu udělat velkou změnu – třeba jen Český svaz zahrádkářů má na 2700 místních organizací.
A své zaplatí i stát, kraje a radnice: za školení úředníků či soudců. Ta běží už několik měsíců.
***
Připravte si peníze
Lidé i firmy budou platit nejen za dopady občanského zákoníku, ale i za to, aby se s jeho požadavky vyrovnali. Přinášíme příklady, jak se zákoník také může projevit.

Záruka za zboží Jestli bude platit dvouletá zákonná áruka na zboží, rozhodnou po 1.1.2014soudy. zřejmě Účet: Část firem nabízí prodloužení záruky už nyní. Například webový obchod Mall. cz nabízí učásti zboží prodloužení záruky o 1rok za zvýšení ceny o 10procent aotři roky za 20 procent ceny zboží.

Školení Advokáti odhadují,žeje proškolení a literatura přijdou každéhořádověnadesítky tisíc. Kurzypořádápro své zaměstnance také stát. Účet: jednoho dneškoleníje 2000 až 4000 korun.

Zákon&komentáře Normu lze stáhnout na webu zdarma. Účet: Nejlevnější tištěná verze: 118korun ×pětidílná komentovaná verze: 15 tisíckorun.

Pojišťovací podmínky Mění se podmínky pro pojišťovny,tyje promítnou do pojišťovacích smluv. Účet: Povinné ručení zdraží o10–20 %. Nové pojištění odpovědnosti stojí desítk yažstovky korunročně.

Identifikace firem Zákoník přinese i změny názvůa právních forem. Změnit takbudetřeba ipropagační materiály či třeba webové stránky. Účet: Nová razítkastojí řádově desetikoruny, ale bude jich potřeba stovky tisíc.

Stanovyadalší listiny Řadu firem, aleis polků čekají změny stanov adalších dokumentů. Účet: Notářské poplatky za osvědčení valných hromad začínají na 2000 korunách.

Časové průtahy Než se všichni na nový zákony zapracují, přinese zákoníka navazující to časové průtahy. Účet: Nevyčislitelné.

Smlouvy ařády Mění se spotřebitelské smlouvy či ujednání mezi klientya obchodníky. Účet: Např. Komerční banka odhadla nákladyna desítkymilionů korun.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi