Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokát dostal rekordní pokutu za Nevolte Schwarzenberga. Inzerát byl neetický

5.12.2013, iHNed.cz

Předvolební inzerát "Nevolte Schwarzenberga", jehož zadavatelem byl advokát Vladimír Zavadil, byl neetický. Rozhodla tak kárná komise České advokátní komory na čtvrtečním jednání. Zavadil bude muset za přestupek zaplatit pokutu ve výši 850 000 korun.

Očerňování kandidáta v prezidentské volební kampani se nevyplatilo advokátovi Vladimíru Zavadilovi. Ten před druhým kolem prezidentských voleb nechal na vlastní náklady publikovat v deníku Blesk negativní sdělení, které mělo pošpinit protikandidáta současného prezidenta Miloše Zemana, Karla Schwarzenberga.

Za tento čin mu kárný senát České advokátní komory (ČAK) udělil pokutu 850 000 Kč. Jde o nejvyšší možnou částku, kterou zatím nikdo nemusel zaplatit. Zavadil se proti rozhodnutí může ještě odvolat v rámci komory.

"Kárně obviněný advokát zadal do deníku Blesk před druhým kolem prezidentské volby dne 25. 1. 2013 inzerát s názvem 'Nevolte Karla Schwarzenberga', přičemž tento inzerát obsahoval přinejmenším jedno nepravdivé tvrzení," stojí v tiskové zprávě ČAK.

Jeho konání shledal kárný senát jako neetické, a to nejen v poměrech advokacie, ale i v celospolečenském měřítku.

Zavadil se snažil bránit tím, že inzerci zadával jako soukromá osoba, což podle něj nemá co do činění s jeho profesí. Senát tento závěr odmítl s tím, že to není rozhodující.
Lež o Berndtu Posseltovi

Zavadilovo sdělení nejdříve vyšlo před druhým kolem prezidentských voleb bez jména zadavatele inzerce v deníku Blesk. Později vydavatelství Ringier Axel Springer, jež vlastní Blesk, odkázalo na pražského advokáta Vladimíra Zavadila.

V plakátu, který explicitně nabádal k nevolení Karla Schwarzenberga, mimo jiné stálo, že děkoval za podporu mluvčímu sudetských Němců Berndtu Posseltovi. Později vyšlo najevo, že jde o zjevnou lež.

Zavadilova činu si všimla také Česká advokátní komora, jejímž je členem, a zahájila proti němu kárné řízení.

Pokud by Zavadil nesouhlasil ani s odvolacím verdiktem v rámci ČAK, může se bránit správní žalobou u běžného soudu.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi