Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Právník má kvůli inzerátu proti Schwarzenbergovi zaplatit 850 000

5.12.2013, denik.cz

Praha - Pražský advokát Vladimír Zavadil dostal v kárném řízení pokutu 850.000 korun za to, že při prezidentských volbách zadal do deníku Blesk inzerát s výzvou, aby lidé nevolili kandidáta Karla Schwarzenberga (TOP 09). Podle kárného senátu byl inzerát neetický, a to v advokátním, tak i celospolečenském kontextu, sdělila Iva Chaloupková, mluvčí České advokátní komory (ČAK), která kárnou žalobu na Zavadila podala.

Rozhodnutí kárného senátu zatím není pravomocné. Zavadil i žalobce si ponechali lhůtu na odvolání. O případném odvolání bude rozhodovat odvolací kárný senát ČAK.

Se svou argumentací neuspěl
Podle Chaloupkové kárný žalobce vinil Zavadila z toho, že nedodržel ustanovení zákona o advokacii a pravidla profesionální advokátní etiky, která mu ukládají povinnost všeobecně poctivým, čestným a slušným chováním přispívat k důstojnosti a vážnosti advokátního stavu. „Kárný senát vynesl rozhodnutí, že advokát je kárně vinen. Neuspěl se svou argumentací, že inzerát nezadal jako advokát, ale jako soukromá osoba. Podle názoru kárného senátu právě to není rozhodující," uvedla mluvčí.

Prezidentské volby
Inzerát, ve kterém se mimo jiné psalo „nevolte Karla Schwarzenberga", vyšel v první den druhého kola letošních prezidentských voleb, v němž proti sobě stáli kandidáti Schwarzenberg a pozdější vítěz Miloš Zeman. U inzerátu nebyl uveden zadavatel, vydavatel Blesku Ringier Axel Springer CZ následně ale uvedl, že inzerát zadala agentura Mindshare pro klienta advokáta Zavadila.

Text inzerátu se týkal poválečného uspořádání Československa a takzvaných Benešových dekretů. Chaloupková v této souvislosti uvedla, že v inzerátu bylo „přinejmenším jedno nepravdivé tvrzení: o tom, že kandidát Schwarzenberg děkoval za podporu představiteli Sudetendeutsche Landsmannschaftu Berndu Posseltovi". Posselt krátce po zveřejnění inzerátu v mediích prohlásil, že žádné stanovisko k volbě českého prezidenta nevydával.

Vyškrtnutí ze seznamu
Právníkovi v kárném řízení hrozilo až vyškrtnutí ze seznamu advokátů. Kárný senát ČAK ho totiž mohl buď zbavit kárného obvinění, nebo mu uložit některé z kárných opatření jako napomenutí, veřejné napomenutí, pokutu až do výše stonásobku minimální mzdy, dočasný zákaz výkonu advokacie nebo – jako nejvyšší kárné opatření – vyškrtnutí ze seznamu advokátů."

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi