Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Pokuta za předvolební inzerát

5.12.2013, ČT 1, 19:00

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka
--------------------
Pokuta pro pražského advokáta Vladimíra Zavadila. 850 tisíc korun má zaplatit za to, že v den prezidentských voleb zadal do novin inzerát, který měl odradit voliče Karla Schwarzenberga. Podle něj a jeho týmu šlo o lživý text. Kárný senát Advokátní komory zase Zavadilovo počínání zhodnotil jako neetické. Rozhodnutí o sankci není pravomocné, Zavadil i žalobce si nechali lhůtu na odvolání.

Milan BRUNCLÍK, redaktor ČT
--------------------
Anonymní inzerát varoval voliče, že Karel Schwarzenberg například považuje odsun sudetských Němců za nespravedlivý a připravuje půdu pro vrácení majetku potomkům válečných zločinců.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09//25.1.2013/
--------------------
Je to lež! Jedna lež po druhé, a to opravdu smutné na této kampani.

Milan BRUNCLÍK, redaktor ČT
--------------------
Inzerci si objednal tento muž, pražský advokát Vladimír Zavadil. Podle záznamů Ústavu pro studium totalitních režimů před rokem 1989 příslušník StB. Kárný senát Advokátní komory nepřijal ani Zavadilovo vysvětlení, že inzerát zadal jako soukromá osoba.

Iva CHALOUPKOVÁ, mluvčí, Česká advokátní komora
--------------------
Ten inzerát byl prostě neetický, a to jak z advokátního, tak společenského kontextu.

Milan BRUNCLÍK, redaktor ČT
--------------------
Pokuta 850 tisíc je přitom nejvyšší sankcí, jakou kdy Advokátní komora svému členovi uložila.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
--------------------
Já jsem rád, poněvadž čisté pomluvy jsou trestány. A zajisté, jak to bylo uděláno těsně před volbou, tak to ty volby ovlivnilo.

Milan BRUNCLÍK, redaktor ČT
--------------------
Vladimír Zavadil rozhodnutí Kárného senátu nekomentoval. Inzerát vyšel v deníku Blesk v první den finálového kola prezidentských voleb a voliče přímo vyzýval, aby hlas předsedovi TOP 09 nedávali. Tým Karla Schwarzenberga se proti inzerátu ohradil s tím, že porušuje volební zákon. Štáb Miloše Zemana se od textu distancovalo. Kromě Advokátní komory se inzerátem zabývala i policie. Schwarzenbergův tým se ještě v den, kdy text vyšel, bránil trestním oznámení. Vyšetřovatelé ho ale po čase odložili. Milan Brunclík, Česká televize.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi