Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Nový kodex zbrzdí podepisování smluv

16.12.2013, Hospodářské noviny, str. 4, Barbora Strnadová

Občanský zákoník
Problém se týká smluv, jež každá ze stran podepíše v jiném roce Firmy odkládají podpis některých smluv na leden, aby nejistotě předešly

Klienti mBank už od prvního listopadu podepisují, že od nového roku se smlouva bude řídit už jen pravidly nového občanského zákoníku. Banka se tak snaží předejít nejasnostem, které mohou s přechodem na nový režim občanského práva přijít.
Některé firmy ale podpis smluv z konce roku raději odloží až na rok příští. Nejistota může nastat ve chvíli, kdy jedna strana podepíše smlouvu ještě letos, ale druhá až po Novém roce.
„Pokud jedna strana podepíše smlouvu v roce 2013 a druhá až v roce 2014, tedy již v době účinnosti nové právní úpravy, může vzniknout otázka, jakou právní úpravou se takto uzavřená smlouva bude vlastně řídit,“ vysvětluje advokát Ambruz & Dark Deloitte Legal Aleš Kubáč.
A potvrzuje to i jednatelka advokátní kanceláře Rödl & Partner Monika Novotná. „Některé banky dokonce uvažují o tom, že by ke konci roku smlouvy nepodepisovaly vůbec,“ popisuje svou zkušenost Novotná.
Nový občanský zákoník totiž mění mnoho věcí, které mohou hrát důležitou roli v případě sporu - například lhůty, postavení stran nebo například pravidla pro zneplatnění smlouvy.
S novým rokem nové smlouvy „Na konci roku budeme mít zájem na tom, aby se jednání o smlouvách započatá v roce 2013 dokončila do konce roku,“ popisuje například praxi tiskový mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.
„Pokud se to z různých důvodů nepodaří, může se stát, že budeme chtít po Novém roce uzavřít smlouvy, které se budou řídit již novou právní úpravou,“ doplňuje Kofroň. Připouští ovšem, že v některých případech může dojít dokonce k tomu, že bude podpis smlouvy raději odložen až do lednových dní.
Obdobně se chystá postupovat také Komerční banka. „Máme takový postup, že návrhy učiněné a smlouvy uzavřené jednou stranou do konce roku, musí být do konce roku druhou stranou též přijaty, respektive podepsány,“ uvedla mluvčí finančního ústavu Monika Klucová. Finanční poradce si tak podle ní jednoduše pohlídá, aby smlouva byla podepsána oběma stranami v tom stejném roce.
Změny se ale netýkají pouze bank. „Velké firmy běžně fungují na ročně aktualizovaných smluvních podmínkách,“ říká Kubáč z advokátní kanceláře Ambruz & Dark. Pro tyto firmy je podle něj nežádoucí, aby zde existovalo byť i jen riziko, že smluvní podmínky platné pro rok 2013 se budou řídit právní úpravou účinnou až v roce 2014.
Intenzivní přípravy „Například kvůli riziku neplatnosti některých ustanovení takto uzavřené smlouvy. Z tohoto důvodu celá řada firem koncem roku přestává svým partnerům posílat k podpisu nové smlouvy,“ vysvětluje Kubáč.
Na období přechodu ze starého na nový občanský zákoník a na podepisování smluv v období na konci roku sice nový kodex v jednom ze svých ustanovení pamatuje. Ale ani sami právníci si nejsou stoprocentně jisti, jak si jej vykládat.
Podle průzkumu Ambruz & Dark Deloitte Legal, který proběhl mezi vybranými 108 společnostmi, se na přechod na nový občanský zákoník intenzivně připravuje šest z deseti firem. Osm procent dotazovaných podniků naopak uvedlo, že záležitosti kolem nového kodexu neřeší vůbec.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi