Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokátní komora je na advokáty přísná

24.1.2014, Lidové noviny, str. 11, Martin Vychopeň

O zločinech a poklescích advokátů zase jednou na první straně LN (Páni advokáti, LN 22. 1.). Pan redaktor Zvěřina, evidentně bez znalosti konkrétních údajů a souvislostí, usoudil, že advokáty je třeba už konečně chytat a trestat, protože pomáhají zločincům. Pan redaktor se domnívá, že profesní komora tak patrně nečiní. Pan redaktor se velmi, ale velmi mýlí…
Trestní řízení je právem upravený konflikt a v jeho rámci se snaží uspět každá procesní strana, tedy jak policie, tak obhájci. Z pozice advokacie mohu uvést, že dochází i k tomu, že se policie šikanózním obviněním advokáta snaží advokáta z obhajoby vyřadit a získat tím procesní či faktickou výhodu. Ne každé trestní stíhání advokáta však končí odsouzením a zprošťující rozsudky nejsou výjimkou.
Advokáti se, stejně jako každý jiný člověk, mohou dopustit trestného činu. Pokud se tak stane, je advokát trestně stíhán orgány činnými v trestním řízení stejně jako každý jiný člověk. Na rozdíl od každého jiného však advokáti podléhají ještě kárné pravomoci advokátní komory, která je často mnohem přísnější než trestní justice!
Pro profesní prohřešky a poklesky je ročně ze seznamu advokátů v kárném řízení vyškrtnuto průměrně 10 advokátů, kteří za své poklesky ani nemusí být pro totéž trestně stíháni. Česká advokátní komora má jeden z nejefektivnějších a nejpřísnějších kárných systémů v Evropě a o výsledcích se může přesvědčit i široká veřejnost (včetně novinářů), neboť kárná rozhodnutí jsou zveřejňována pravidelně jak ve sbírkách rozhodnutí, tak na webových stránkách.
Možná by proto bylo vhodné podrobněji se s těmito informace seznámit a sloupky s úvahami o prohnilosti advokátů, justice či celé justiční branže psát se znalostí faktů. Takhle to totiž vypadá, že pokud nemá redaktor co napsat, je vždy vhodným tématem osočit „prohnilou advokacii“.
***
Česká advokátní komora má jeden z nejefektivnějších a nejpřísnějších kárných systémů v Evropě a o výsledcích se může přesvědčit i široká veřejnost, neboť kárná rozhodnutí jsou zveřejňována pravidelně jak ve sbírkách rozhodnutí, tak na webových stránkách
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi