Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Právnické "hvězdy" roku 2013: Monika Šimůnková či Jan Brož

24.1.2014, protext.cz

Brno 24. ledna (PROTEXT) - Právnické "hvězdy" roku 2013: Monika Šimůnková či advokát Jan Brož. Právníci, kteří se zasadili o své obory. Aktuální úspěchy i celoživotní přínos. To vše přinesl již devátý galavečer celojustiční soutěže Právník roku. Hlavní pozornost se letos upínala k Janu Brožovi, který za své zásluhy o advokacii vstoupil do Právnické síně slávy.

Galavečer Právník roku, pod taktovkou České advokátní komory a společnosti Epravo.cz, se letos uskutečnil v brněnském hotelu International. Skleněnou plastiku sv. Yva a titul Právník roku převzalo jedenáct osobností v osmi řádných a třech mimořádných kategoriích (síň slávy, Pro Bono, Talent roku).

Do právnické síně slávy byl uveden advokát Jan Brož. "Je to muž pro vnější svět nenápadný, který se ale svojí prací od roku 1990 velmi významně a zásadně spolupodílel na formování svobodné advokacie a jejím prostřednictvím i celé české justice," řekl o letošním laureátovi a svém příteli Tomáš Sokol, partner advokátní kanceláře Brož & Sokol & Novák. "V okamžiku, kdy mi zavolali, jsem byl šokován. Myslel jsem, že jde jen o předběžný výběr a v dalším kole se neumístím. Byl jsem opravdu překvapen a z hlediska toho, co si o sobě myslím, jsem to neočekával," říká Jan Brož.

Právník roku 2013 ve čtyřech bodech
  - Jan Brož vstupuje do Právnické síně slávy po bývalé soudkyni Nejvyššího soudu ČR Ivaně Štenglové. Laureáty jsou také například bývalá ministryně spravedlnosti Dagmar Burešová, bývalý předseda Ústavního soudu Zdeněk Kessler nebo bývalý veřejný ochránce práv Otakar Motejl

  - Mezi oceněnými je letos například bývalá zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková nebo Rostislav Krhut, ostravský soudce, který řešil konkurs Union banky

  - Odborná porota byla jako každý rok složená ze zástupců všech právnických profesí a ministerstva spravedlnosti. V čele poroty byl předseda ČAK Martin Vychopeň

  - Ani letos organizátoři nevynechali ocenění mladých, začínajících kolegů. Titul Talent roku a finanční odměnu získala Eva Ondřejová s odbornou prací "Žalovaná je povinna zaplatit žalobci nemajetkovou újmu ve výši 1 Kč, a to do tří dnů od právní moci rozsudku."

Ocenění
Monika Šimůnková, bývalá zmocněnkyně vlády pro lidská práva, získala ocenění v kategorii Občanská a lidská práva, právo ústavní. Je to pro ni v podstatě již druhé ocenění Právník roku. V roce 2006 společně s Nadací Naše dítě získala plastiku sv. Yva v kategorii rodinné právo. "Cenu bych ráda symbolicky převzala za všechny lidi, kteří se v posledních letech v naší zemi angažovali v oblasti lidských práv, neboť vím, jak nezměrné úsilí, ale i odvahu to občas vyžaduje," dodává Monika Šimůnková. Odbornice na právní ochranu dětí se v posledních letech zasazovala například také o řešení odškodnění nezákonně sterilizovaných žen či o oblast humanizace porodnictví a práva ženy na svobodnou volbu způsobu porodu.

Soudce Rostislav Krhut z ostravského krajského soudu se nebojí označení "vojín insolvenční fronty". Úpadkové právo považuje za jednu z nejzajímavějších soudních agend. Jeho skvělé výkony v insolvenčním řízení mohla zaznamenat i širší veřejnost - k největším případům Rostislava Krhuta patří konkurs Union banky. Přesto přebírá ocenění s pokorou. "Titul Právník roku považuji za ocenění všech soudců a dalších zaměstnanců insolvenčních soudů, kteří se den co den hrdinně potýkají se stále narůstajícím počtem projednávaných věcí," říká.

Velmi výjimečně uděluje porota ocenění In memoriam. Přesto se letos rozhodla ocenit za přínos trestnímu právu státního zástupce Nejvyššího státního zastupitelství, Františka Vondrušku, který by se v roce 2014 dožil 80 let. "Taťuldovi, ač byl velmi skromný a netoužil být nijak oceňován, tuším, že by mu toto ocenění udělalo radost. Já za sebe mohu říci, že jsem pyšný, že mu bylo uděleno, ale zároveň jsem velmi smutný, že se toho nedožil," řekl jeho syn Petr Vondruška. Zástupce ředitele analytického a legislativního odboru na NSZ byl kolegy považován za "zcela mimořádně obětavého, družného, pohodového, optimistického člověka, který byl za všech okolností ochoten každému pomoci s jakýmkoli problémem".

V Česku téměř není resort, se kterým by Josef Vedral nepřišel do styku. Je nejenom předsedou pracovní komise Legislativní rady vlády pro správní právo, ale také uznávaným odborníkem a autorem komentářů v této oblasti. I když chtěl původně studovat historii v kombinaci s filosofií, zvítězilo právo. "Cenu, kterou jsem velmi poctěn, chápu jako ocenění mé činnosti ve všech institucích, v nichž působím, i toho, co a jak o právu píšu, kdy se v mezích mých skromných možností a schopností snažím, aby právo bylo lepší a také lépe fungovalo,“ říká o Právníku roku Josef Vedral.

Martin Šešina, vítěz v kategorii občanského práva zasvětil celý svůj profesní život notářství, i když chtěl být původně archeologem. Na konci června 2013 po čtyřiceti letech "svou" profesi opustil. Přesto zanechal nesmazatelné stopy. Podílel se na přípravných pracích na privatizaci notářství po roce 1992, zasedal v různých orgánech Notářské komory České republiky a hojně publikoval. "Je to krásná tečka na závěr mé notářské kariéry. Děkuji za to," dodal Martin Šešina.

Zdeněk Kovařík, soudce Vrchního soudu v Praze, měl vždy zálibu jak v právu, tak v ekonomii. Ocenění Právník roku v kategorii obchodní právo se mu dostává nejen za působení ve funkci předsedy senátu se zaměřením na obchodní soudnictví v oblasti cenných papírů a finančního trhu, ale také za svou lektorskou činnost v Justiční akademii. "I bez tohoto ocenění pokračoval bych stejně svědomitě ve výkonu soudcovské funkce a nepolevil bych ani v činnosti vzdělávací a literární," zhodnotil Zdeněk Kovařík výhled do budoucna.

Vítězka v kategorii rodinné právo, soudkyně Libuše Kantůrková, má lví podíl na založení Sdružení rodinněprávních a opatrovnických soudců, kde je činná jako předsedkyně. Cílem organizace je vzájemné setkávání a předávání si poznatků nejen mezi soudci. Součinní jsou také psychologové, sociální pracovníci anebo odborníci v oblasti školství a speciální pedagogiky. "Myslím si, že mi dáte mnozí za pravdu, když řeknu, že rodinné právo je v naší společnosti dlouhodobě podceňovanou agendou. Smyslem a cílem založení Sdružení byla proto myšlenka, pozvednout rodinné právo na úroveň, která mu patří," říká Libuše Kantůrková k ocenění.

Právníkem roku v kategorii Právo IT se stal Radim Polčák, vedoucí Ústavu práva a technologií Právnické fakulty Masarykovy univerzity. Zakladatel mezinárodního sympozia Cyberspace tvrdí, že se stále nereflektuje potenciál, který informační technologie znamenají pro další rozvoj společnosti. "Vedle mých spolupracovnic a spolupracovníků tedy tato cena patří též předchozímu a současnému vedení brněnské právnické fakulty, jakož i našim studentům, díky nimž mám důvod se domnívat, že to, co děláme, dává smysl," řekl k ocenění.

Ocenění PRO BONO získal David Netušil z advokátní kanceláře NETUŠIL & Associates. V roce 2013 měl úspěch u Evropského soudu pro lidská práva v případu policejního násilí. David Netušil má bohaté zkušenosti s právní pomocí v řízeních ve věcech pobytu cizinců na území ČR a EU a s tím souvisejících lidskoprávních aspektů, včetně azylu a zahraniční zaměstnanosti. I to ho přivedlo k Pro Bono aktivitám. Přesto ocenění neočekával: "Po pravdě řečeno, dost mě to překvapilo, stejně tak jako moje klienty jejich úspěch v pro bono kauzách."

Ocenění Právník roku může získat každý právník, který v oblasti svého působení dosáhl mimořádných úspěchů a byl nominován odbornou veřejností. Nominace probíhaly přes webové stránky <a href="http://www.pravnikroku.cz">http://www.pravnikroku.cz</a> a o výsledcích rozhodovala odborná porota. Stejně jako v loňském roce byl jejím předsedou Martin Vychopeň, předseda České advokátní komory. V porotě usedla například Lenka Bradáčová, prezidentka Unie státních zástupců ČR, Martin Foukal, prezident Notářské komory ČR nebo Tomáš Lichovník, prezident Soudcovské unie ČR, Své zástupce v odborné porotě měly také Exekutorská komora ČR, Unie podnikových právníků ČR a Ministerstvo spravedlnosti ČR. V porotě již tradičně zasedl i předseda představenstva společnosti epravo.cz a zakladatel soutěže Miroslav Chochola. Stejně jako v předchozích letech převzalo záštitu i Ministerstvo spravedlnosti ČR.

Výsledky ankety Právník roku 2013 budou k dispozici na internetových stánkách <a href="http://www.epravo.cz">http://www.epravo.cz</a>, <a href="http://www.pravnikroku.cz">http://www.pravnikroku.cz</a> a <a href="http://www.cak.cz">http://www.cak.cz</a>.

Právnická firma roku
Kromě soutěže Právník roku organizuje epravo.cz pod záštitou Ministerstva spravedlnosti ČR a České advokátní komory i soutěž Právnická firma roku. Výsledky 6. ročníku soutěže byly vyhlášeny v listopadu 2013. Hlavní ocenění si odnesly kancelář Weil, Gotshal & Manges a kancelář PRK Partners.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi